Obrazom: Sopka Kelud ožila, státisíce ľudí evakuovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sopka Kelud na ostrove Jáva vybuchla, ľudí museli evakuovať
Pred sopkou utekalo 200-tisíc ľudí. Na cestách zostala po výbuchu indonézskej sopky Kelud niekoľkocentimetrová vrstva popola. Foto: SITA/AP

JAKARTA 14. februára (WEBNOVINY) – Evakuáciu 200-tisíc ľudí si vyžiadala štvrtková erupcia sopky Kelud na indonézskom ostrove Jáva. Explózia vystrelila popol do výšky 17 kilometrov a postihla územie vo vzdialenosti desať kilometrov od vulkánu. Úrady preto nariadili zatvorenie troch okolitých letísk na najhustejšie zaľudnenom ostrove sveta.

Na cestách zostala po výbuchu niekoľkocentimetrová vrstva popola. Viac ako 1700 metrov vysoká sopka, ktorá je jednou z takmer 130 aktívnych na seizmicky nestálom indonézskom území, už podľa aktuálnych informácií popol nechrlí.

Obrazom: Sopka Kelud na ostrove Jáva vybuchla, ľudí museli evakuovať

Úrady zatiaľ nepotvrdili správy o dvoch úmrtiach. Kelud naposledy vybuchla pred takmer 25 rokmi a dôsledkom bola smrť desiatok ľudí. Pred takmer storočím jej explózia zabila približne 5-tisíc ľudí.

Indonézia ako štvrtá najľudnatejšia krajina sveta od začiatku roka zaznamenala niekoľko výbuchov sopky Sinabung na ostrove Sumatra. Počet obetí sa vyšplhal na najmenej 14.

Video: Výbuch sopky Kelud si vyžiadal evakuáciu

https://www.youtube.com/watch?v=SPAIvvANdOs

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať