Ukrajinská vláda pustila spoza mreží všetkých demoštrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 14. februára (WEBNOVINY) – Ukrajinské úrady prepustili všetkých demonštrantov a aktivistov zadržaných počas protivládnych protestov trvajúcich už od decembra. V piatok o tom informovala opozičná skupina Centrum národného odboja, ktorá združuje tri hlavné opozičné strany.

Na základe amnestie podpísanej prezidentom Viktorom Janukovyčom pustili z väzby posledných zadržaných z celkového počtu 234. Amnestia bola súčasťou ústupkov vlády v snahe ukončiť protesty a okupáciu vládnych budov. Amnestia bola podmienená ukončením okupácie, tá sa však zatiaľ na mnohých miestach ešte neskončila.

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom Janukovyčom, ktorý koncom novembra nepodpísal dohody s EÚ.

Krátko na to vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, ktorá sprísňovala podmienky masového zhromažďovania a ktorú parlament neskôr zrušil. Opozícia všetky doterajšie ústupky označila za nepostačujúce a oznámila, že sa bude snažiť presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Janukovyč