Ukrajinskí aktivisti idú na slobodu, v Kyjeve miznú barikády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Na Ukrajine by mala vstúpiť do platnosti amnestia pre aktivistov protivládnych nepokojoch. Foto: SITA, AP
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 17. februára (WEBNOVINY) – Na Ukrajine by mala v pondelok oficiálne vstúpiť do platnosti amnestia pre aktivistov podieľajúcich sa na protivládnych nepokojoch, ktorej podmienkou bolo ukončenie okupácie verejných budov.

Podľa britského portálu BBC prokuratúra v Kyjeve v nedeľu večer potvrdila stiahnutie obvinení po tom, ako demonštranti opustili miestnu radnicu a ďalšie objekty. Časť barikád v centre Kyjeva však ponechali na mieste.

Ešte v piatok prokuratúra oznámila prepustenie všetkých 234 zadržaných aktivistov, ktorí boli až doteraz obvinení z rôznych trestných činov. Vláda tak plní jednu z hlavných požiadaviek opozície, ktorá doterajšie ústupky označuje za nepostačujúce a snaží sa presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta. Ten zákon o amnestii podpísal 31. januára a demonštranti mali na opustenie verejných budov 15 dní.

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Ukončili blokádu radnice

Protivládni demonštranti v nedeľu po viac ako dvoch mesiacoch ukončili okupáciu radnice v hlavnom meste Ukrajiny.

Do pondelka však museli opustiť vládne budovy a uvoľniť komunikácie. Maskovaní muži vo vnútri budovy však varovali pred prípadným návratom v prípade nedodržania podmienok amnestie. Predstavitelia opozície zároveň potvrdili, že aktivisti súhlasili aj s ukončením blokády niektorých ciest vedúcich k parlamentu a úradu vládu.

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorý koncom novembra nepodpísal dohody s EÚ.

Krátko na to vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, ktorá sprísňovala podmienky masového zhromažďovania a ktorú parlament neskôr zrušil. Opozícia všetky doterajšie ústupky označila za nepostačujúce a oznámila, že sa bude snažiť presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Janukovyč