Taliansko má novú vládu, polovicu členov tvoria ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matteo renzi
Foto: thecommentator.com

RÍM 22. februára (WEBNOVINY) – Nová vláda talianskeho premiéra Mattea Renziho zložila v sobotu prísahu. Stalo sa tak po tom, čo v piatok Renzi predložil zoznam ministrov prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi. Polovicu členov novej 16-člennej vlády tvoria ženy. Napolitano poveril lídra Demokratickej strany (PD) Renziho zostavením vlády v pondelok.

Renzi sa stal vo svojich 39 rokoch najmladším premiérom v histórii Talianska. Hlavným programovým cieľom podľa neho bude dokončiť nevyhnutné ekonomické reformy do niekoľkých mesiacov. Novým ministrom financií sa stal Pier Carlo Padoan, popredný ekonóm v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Angelino Alfano ostáva ministrom vnútra.

Taliansko sa ocitlo v novej politickej kríze po minulotýždňovej rezignácii premiéra Enrica Lettu, ktorému vládna Demokratická strana nevyjadrila podporu po tom, čo ho 39-ročný Renzi obvinil z neschopnosti vyviesť Taliansko z politickej a ekonomickej krízy.

Renzi je už v poradí tretím vo voľbách nezvoleným talianskym premiérom po Mariovi Montim a Lettovi, ktorý bol vo funkcii necelý rok. Populárnemu a ambicióznemu starostovi Florencie, ktorý sa stal predsedom strany v decembri 2013, musí ešte pred začiatkom pôsobenia vysloviť dôveru parlament, čo by sa malo stať v pondelok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo RenziPier Carlo Padoan