Rusko poprelo ultimátum pre ukrajinskú armádu, nechystá útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

Chronológia nepokojov na Kryme
*

Ministri zahraničia členských krajín Európskej únie vydali v pondelok vyhlásenie, v ktorom ostro odsudzujú „jasné narušenie ukrajinskej suverenity a teritoriálnej integrity agresívnym konaním ruských ozbrojených síl“.

*

Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Alexander Vitko dal ukrajinskej strane ultimátum. Ak sa nevzdá do utorka 04:00, Rusi zaútočia. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin uviedol, že zásah nie je v tejto chvíli nutný. Správu o útoku poprelo aj ministerstvo obrany.

*

Ruskí vojaci už majú pod kontrolou prakticky celé územie a strategické objekty juhoukrajinského Krymu

*

Snaha o úplné odzbrojenie ukrajinských vojenských posádok sa nepodarila, Rusi ich však blokujú

*

Štáty G7 zastavili prípravy na summit, ktorý sa má konať v júni v Soči

*

Podľa bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej je jedinou záchranou pre krajinu vstup do NATO

*

V nedeľu (2. marca) dezertoval nový šéf ukrajinského námorníctva, ktorý prešiel na ruskú stranu

*

Svet sa búri proti rozhodnutiam ruského prezidenta Putina

*

Rusi blokujú mobilnú telefonickú komunikáciu na Kryme

*

Horná komora ruského parlamentu v sobotu (1. marca) vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu

*

Ozbrojené zložky obsadili dve letiská v Simferopoli, najprv nebolo známe ku komu patrí asi 150 ozbrojených mužov v maskáčoch

*

V piatok (28. februára) vojenské obrnené transportéry obsadili Krym, vzdušný priestor bol úplne uzavretý

*

Ruské letectvo dalo do pohotovosti svoje stíhačky vo štvrtok (27. februára), v pohotovosti mali 150-tisíc vojakov v pohraničí

*

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil v stredu (26. februára) vojenské cvičenia neďaleko hraníc s Ukrajinou

Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 3. marca (WEBNOVINY) – Ruská armáda dala ukrajinským silám na Kryme ultimátum do utorka 04:00 SEČ, aby sa vzdali, alebo čelili útoku. Informuje o tom stanica BBC. Termín stanovil veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Aleksander Vitko a pohrozil útokom „naprieč Krymom“.

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin, ale v ruskej televízii uviedol, že zásah armády na Ukrajine nie je v tejto chvíli nutný. Informáciu o útoku poprelo aj ministerstvo obrany, informoval portál ČT24.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým vyhlásil, že Rusko odpovedá na „ultranacionalistické hrozby“. Západ odsúdil rozhodnutie Moskvy vyslať vojakov do oblasti a označil ich za „narušenie ukrajinskej suverenity“.

Rusko momentálne Krym de facto kontroluje. Jednotky obsadili v meste Kerč na Kryme trajektový terminál na najvýchodnejšom bode Krymu, odkiaľ odchádzajú lode na územie Ruska vzdialené 20 km. Vyvolalo to obavy, že Moskva plánuje na Krym priviesť ďalšie ruské jednotky. Od pondelka rána operujú na termináli vojaci bez označenia, no komunikujú po rusky.

Vláda v Kyjeve je pred ťažkým rozhodnutím

Ešte predtým ruské jednotky obkľúčili niekoľko ďalších vojenských objektov. Podľa britskej vysielacej stanice BBC sú dve veľké ukrajinské základne v obkľúčení. Cieľom ruskej armády je donútiť ukrajinských vojakov prebehnúť na stranu krymskej proruskej vlády. Riaditeľstvo ukrajinského námorníctva je údajne zablokované, letiská obsadené a cestné komunikácie na polostrov uzatvorené.

Tisíce členov ruskej armády na územie obývané prevažne etnickými Rusmi vyslala v sobotu ruská vláda. Ukrajina v tejto súvislosti nariadila plnú mobilizáciu, zatiaľ však v regióne nepadol jediný výstrel. Vláda v Kyjeve údajne zvažuje uzatvorenie hraníc s Ruskom a čiastočnú demilitarizáciu Krymu.

Podľa ukrajinského serveru Kyiv Post je hraničný prechod Armjans, jedna z dvoch cestných spojení medzi pevninskou Ukrajinou a Krymom, v rukách ozbrojencov a pod ruskou vlajkou. Ruskí vojaci tiež obsadili sevastopoľské medzinárodné letisko Belbek.

Obrazom: Svet sa búri proti Rusom na Kryme

Ruský premiér Dmitrij Medvedev podpísal v pondelok príkaz na postavenie mosta, ktorý má spojiť Rusko s ukrajinským Krymským polostrovom. Informuje o tom agentúra RIA Novosti. Most by preklenul 4,5 kilometrový Kerčský prieliv, ktorý oddeľuje Ukrajinu a Rusko. Projekt v prepočte za asi 2,2 miliardy eur je témou diskusie už desaťročie. Oznámenie je posledným z opatrení, ktoré majú spraviť oblasť ekonomicky závislejšou od Ruska.

Podľa Lavrova ide o geopolitické hry Západu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok odmietol obvinenia Západu z agresívneho prístupu Moskvy voči Ukrajine a obvinil ho z uprednostňovania svojich záujmov pred osudom ukrajinského ľudu.

Vplyvný šéf ruskej diplomacie zároveň vyzval na zodpovedný prístup, no nepriznal, že na ukrajinskom polostrove Krym sa pohybujú ruskí vojaci, ani to, že ich tam poslal ruský prezident Vladimir Putin. Zopakoval však, že prítomnosť a rozmiestňovanie ozbrojencov chrániacich etnických Rusov je pochopiteľná. Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondelok vyhlásil, že jeho krajina sa Krymu nikdy nevzdá.

Vyzývame na zodpovedný prístup, odloženie geopolitických kalkulácií a danie záujmov ukrajinského ľudu na prvé miesto.. Prichádzajú informácie o prípravách na nové provokácie vrátane tých v súvislosti s (našou) čiernomorskou flotilou (v krymskom Sevastopole),“ uviedol Lavrov.

Obrazom: Po Kryme pochodujú ruskí vojaci, Putin povolil inváziu

Zablokované internetové stránky

Ruské úrady zablokovali 13 internetových stránok súvisiacich s ukrajinským protestným hnutím, ktoré pomohlo zosadiť prezidenta Viktora Janukovyča. Agentúra Roskomnadzor, ktorá monitoruje internetové aktivity, informovala, že na príkaz prokuratúry odstavila v pondelok stránky ukrajinských protestných skupín na najväčšej ruskej sociálnej sieti Vkontakte.

Tieto skupiny podľa nej „propagovali aktivity ukrajinských nacionalistov„. Obvinila ich tiež z „podnecovania k teroristickej činnosti a k účasti na nepovolených zhromaždeniach„. V Rusku tak je od pondelka neodstupná napríklad stránka najväčšej prodemokratickej ukrajinskej skupiny, ktorá má vyše 500 000 členov. Internet bol doteraz v Rusku na rozdiel od iných médií bez cenzúry a často poskytoval fórum na kritiku vlády.

V Kaliningrade sa uskutočňuje veľké vojenské cvičenie

Ruská baltská flotila v pondelok uskutočnila veľké vojenské cvičenie v enkláve Kaliningrad, ktorá susedí s Poľskom a Litvou. Informovali o tom ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany. Manévre, ktoré sa konajú na príkaz prezidenta Vladimira Putina, majú otestovať bojovú pripravenosť ruskej armády.

Do výcvikového areálu Kirillovskij pricestoval v pondelok Putin, aby osobne dohliadol na cvičenie parašutistov, ktoré však pre zlé počasie zrušili. Podľa ministra obrany Sergeja Šojgu však cvičenie s Ukrajinou nijako nesúvisí.

Cvičenie v Kaliningarde má byť „bleskovou previerkou bojaschopnosti“ Západného vojenského okruhu, ktorý hraničí aj s Ukrajinou. Manévre zahŕňajú námorníctvo, letectvo, delostrelectvo aj pobrežnú stráž. Jednotky reagujú na simulovaný útok nepriateľských tankov, lodí a ponoriek. Na manévroch, ktoré budú trvať 24 hodín, sa podieľa vyše 150 000 vojakov.

Proti ich konaniu protestovala Litva aj Poľsko, ktoré cvičenie vo svetle ukrajinských udalostí považujú za priamu hrozbu ich bezpečnosti.

Varovanie od Merkelovej i Obamu

Americký prezident Barack Obama i nemecká kancelárka Angela Merkelová varujú Rusov pred porušovaním medzinárodného práva. Podľa Washingtonu sa na Kryme nachádza 6000 ruských vojakov.

Ruský prezident Vladimir Putin však odmieta splniť požiadavku Západu a NATO na stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského územia s argumentom, že Moskva má práva na ochranu svojich krajanov. Na ich vyslanie Putinovi ešte v sobotou dal povolenie parlament, ktorý tak vyhovel piatkovej výzve premiéra Krymskej autonómnej republiky Sergeja Aksjonova.

Ukrajinské vedenie reagovalo vyhlásením mobilizácie. O situácii budú v pondelok v Bruseli hovoriť ministri členských štátov EÚ, pričom v utorok by do Kyjeva mal prísť americký minister zahraničných vecí John Kerry. Ten v nedeľu tvrdými slovami odsúdil ruské manévre, ktoré podľa neho prebiehajú na základe vymyslenej zámienky.

Situácia na Ukrajine sa zhoršila po februárovom zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča parlamentom. Ten následne ušiel do Ruska, kde sa na piatkovej tlačovej konferencii označil za legitímneho prezidenta Ukrajiny. Novú vládu zároveň označil za protizákonnú, keďže sa podľa neho k moci dostala vďaka zločincom a násilným radikálom.

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováArsenij JaceňukBarack ObamaDmitrij MedvedevJohn KerrySergej LavrovVladimir Putin