Na Kryme znela streľba, podľa Putina je jeho akcia legálna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir putin
Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Moskva na Kryme nechce a ani neplánuje použiť silu. Foto: SITA/AP

MOSKVA 4. marca (WEBNOVINY) – Na Kryme sa strieľalo. Ruské vojská vypálili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Stalo sa to na leteckej základni Belbek, ktorú obsadili.

Viac než 5 500 vojakov dezertovalo z ukrajinskej armády s cieľom slúžiť Krymskej autonómnej republike. Informoval o tom v utorok novovymenovaný líder regiónu Sergej Aksjonov.

Podľa jeho slov rokovania s veliteľmi jednotiek viedli k dezercii vojakov, ktorí sa pridali k nezávislej krymskej armáde. Z 34 ukrajinských vojenských jednotiek stacionovaných na Kryme dezertovalo 23, uvádza agentúra RIA Novosti.

Video: Ukrajinskí vojaci čelili varovným výstrelom

Poslanci nemôžu telefonovať, blokujú im mobily

Ukrajina
Foto: SITA, AP

Ukrajinský telekomunikačný systém sa stal terčom kybernetického útoku.

Podľa šéfa ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU Valentyna Nalivajčenka zariadenie nainštalované na polostrove Krym, ktorý je pod kontrolou ruských vojakov, blokuje mobilné telefóny členov parlamentu. „Potvrdzujem, že už druhý deň prebieha útok na mobilné telefóny členov ukrajinského parlamentu,“ konštatoval Nalivajčenko v utorok na brífingu.

Pri vstupe do telekomunikačnej firmy Ukrtelecom na Kryme, bolo ilegálne a s porušením všetkých obchodných kontraktov nainštalované zariadenie, ktoré blokuje môj telefón a tiež telefóny iných poslancov bez ohľadu na ich politickú príslušnosť,“ povedal. „Bezpečnostné služby sa teraz snažia obnoviť aspoň dôvernú komunikáciu,“ dodal. Podľa jeho slov ukrajinský štátny systém dôverných informácií nebol pripravený na také tvrdé porušenie zákona.

Obrazom: Na Kryme svišťali guľky, vojaci strieľali do vzduchu

Putinove kroky sú podľa neho legálne

Putin
Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na utorňajšej tlačovej konferencie vyhlásil, že akcia ruskej armády na ukrajinskom autonómnom regióne Krym je „úplne legálna“. Putin povedal, že sa tak stalo na základe požiadavky Viktora Janukovyča, ktorého považuje za legitímneho prezidenta Ukrajiny, aj keď aktuálne nemá žiadnu moc.

A naopak, ukrajinského prezidenta, vládu a čiastočne aj parlament označil za ilegálny. Putin poukázal na to, že sú iba tri možnosti, ako môže prezident skončiť- „smrť, rezignácia alebo po zdĺhavom procese vyšetrovania„. Ako podotkol, ani jedno z toho sa na Ukrajine nestalo.Putin označil úradujúcu vládu na Ukrajine za ilegálnu a povedal, že vojenská intervencia u ich západného suseda stále ostáva posledným východiskom.

Ak na východnej Ukrajine vypukne chaos a ľudia požiadajú o pomoc, Rusko si vyhradzuje právo na reakciu, je to však posledná možnosť,” uviedol Putin. Ako vysvetlil, „je to humanitárna misia a my neplánujeme nikoho zotročovať.

Protiústavný puč a uzurpovanie moci

Na Kryme sa strieľalo, Rusko naďalej okupuje základne
Foto: SITA/AP

Trojnásobný ruský prezident zároveň potvrdil, že Moskva na Kryme nechce a neplánuje použiť silu.

Cieľom operácie je podľa neho zastavenie bezprávia, aké sa podľa neho udialo najmä v Kyjeve. Ukrajinu zároveň označil za „bratský národ“ a poukázal na fakt, že na Kryme nepadol žiaden výstrel. Ako dodal, „nechceme nikomu nič diktovať„.

Ukrajina prekonala revolúciu, Rusko vraj nemá záväzky

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok povedal, že Rusko nemá žiadne právne záväzky voči Ukrajine, pretože prekonala revolúciu. Na svojej prvej tlačovej konferencii od začiatku krízy na Kryme Putin reagoval na kritiku týkajúcu sa nariadenia vojenskej intervencie na Kryme.

Tá je očividne v rozpore s ruskými záväzkami voči Ukrajine na základe budapeštianskeho memoranda z roku 1994, na základe ktorého má Moskva rešpektovať zvrchovanosť a nemá používať silu proti svojmu postsovietskemu susedovi. „Keď poukazujeme na to, že šlo o protiústavný puč, oni vravia, že nie, že to bola revolúcia. Ale čo to znamená?“ pýtal sa prezident.

Ťažko by bolo nesúhlasiť s niektorými našimi expertmi, ktorí sú presvedčení, že na tomto území vznikol nový štát. Rovnaká vec sa stala po páde Ruskej ríše po revolúcii v roku 1917,“ cituje agentúra RIA Novosti Putina.

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Úrady v ukrajinskom autonómnom regióne Krym plánujú odpojiť dodávky vody a elektriny ukrajinským vojakom na základniach obkľúčených Rusmi. Potvrdil to v pondelok večer bývalý ruský poslanec a spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—> TU

Podľa jeho slov sa na jeho pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi proruskej autonómnej republiky dohodlo okrem vypnutia energií aj pozastavenie vyplácania žoldov. Diať sa tak podľa neho bude dovtedy, kým vojaci verejne neodvolajú lojalitu novej ukrajinskej vláde. Ako povedal, ak sa tak nestane, „bude to tu pre nich stále nepohodlnejšie, tlak bude rásť“.

Obrazom: Po Kryme pochodujú ruskí vojaci, Putin povolil inváziu

Krymský parlament sa prikláňa k Moskve

Krymský parlament medzitým zvažuje návrh prijať moskovský čas. Predseda zákonodarného zboru Volodymyr Konstantynov už zriadil pracovnú skupinu, ktorá má vypracovať správu. Podľa pondelňajšieho návrhu podpredsedu parlamentu Serhija Cekova by posun času o dve hodiny bol v záujme zdravia obyvateľov polostrova. Podľa svojich slov sa už roky „čuduje, prečo žijeme v čase takom neprirodzenom pre fyziológiu“, cituje ho portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

Volejbalisti Charkova vystúpili z ruskej Superligy

Ukrajinský volejbalový klub Lokomotiv Charkov odstúpil uprostred sezóny z najvyššej ruskej súťaže mužov Superligy. Dôvodom je napätá politická situácia na Ukrajine. „Lokomotiv Charkov s ľútosťou oznamuje športovým autoritám v Rusku, na Ukrajine a svojim fanúšikom, že ukončil svoje pôsobenie v Superlige 2013/2014. K tomuto kroku nás donútila aktuálna politická situácia v krajine,“ cituje oficiálne vyhlásenie klubu špecializovaný portál siatka.org s odvolaním sa na sport-express.ru.

Počas účinkovania v najsilnejšej súťaži na svete sme získali neoceniteľné skúsenosti, popularita volejbalu na Ukrajine výrazne stúpla,“ uvádza sa vo vyhlásení Lokomotivu.

Lokomotiv Charkov je trinásťnásobný ukrajinský šampión, desaťkrát získal národný pohár. V roku 2004 triumfoval v Pohári CEV.

Cekov v utorok taktiež informoval, že predstavitelia troch juhoukrajinských miest vyjadrili záujem pričleniť sa ku Krymu v prípade rozšírenia jeho autonómie, ktoré bude predmetom referenda vypísaného minulý týždeň na koniec marca. Podľa jeho slov krymské úrady dostali žiadosti od predstaviteľov miest Nikolajev, Cherson a Odesa. „Tie si myslia, že by mali byť spolu s Krymom,“ cituje Cekova RIA Novosti.

Situácia na Ukrajine sa zhoršila po februárovom zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča parlamentom. Ten následne ušiel do Ruska. Podľa Rusov mal v sobotu listom požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o vyslanie vojakov na Krym. Na takýto krok dal Putinovi v rovnaký deň povolenie parlament, ktorý vyhovel obdobnej výzve premiéra Krymskej autonómnej republiky Sergeja Aksjonova. Ukrajinské vedenie reagovalo vyhlásením mobilizácie. Kroky Moskvy sa stretli s tvrdým odsúdením zo strany západných krajín.

Ukrajina vojak
Foto: SITA/AP

Putin ukončil cvičenia

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok všetkým jednotkám, ktoré sa zúčastňovali na veľkom vojenskom cvičení na západe krajiny, aby sa stiahli do svojich základní. Trojdňové manévre, ktoré vyvolali obavy, že Rusko by mohlo poslať vojakov aj do iných častí Ukrajiny, sa skončili v pondelok.

Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Vladimir Putin dal rozkaz na návrat vojakov a jednotiek zúčastňujúcich sa na cvičení naspäť do ich základní,“ povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Nezvyčajné oznámenie o ukončení manévrov, ktoré bolo vopred stanovené, má podľa agentúry Reuters upokojiť obavy medzinárodného spoločenstva z ďalších vojenských aktivít Moskvy.

Video: Putin bol na inšpekcii, skontroloval vojenské cvičenia

https://www.youtube.com/watch?v=wZGhE9E0C20

Cvičenie sa konalo v čase, keď Rusko nasadilo tisíce svojich vojakov na ukrajinskom polostrove Krym. Podľa ministra obrany Sergeja Šojgua však cvičenie s Ukrajinou nijako nesúviselo. Jeho cieľom bola „blesková previerka bojaschopnosti“ Západného vojenského okruhu, ktorý hraničí aj s Ukrajinou. Manévre zahŕňali námorníctvo, letectvo, delostrelectvo aj pobrežnú stráž. Na manévroch sa podieľalo vyše 150 000 vojakov.

Ruská armáda v utorok informovala aj o uskutočnení skúšky medzikontinentálnej balistickej rakety. Strelu typu Topol RS-12M odpálili z ruského Kapustin Jaru neďaleko Kaspického mora do Sary Šaganu v Kazachstane.

Raketa svoj cieľ úspešne zasiahla, cituje zo stanoviska ruských ozbrojených síl spravodajský portál BBC. Podľa stanice CNN však Rusko o plánovanom teste informovalo Spojené štáty ešte pred vypuknutím krízy na Ukrajine

Chronológia nepokojov na Kryme
*

V utorok (4.marca) dezertovalo viac než 5 500 vojakov z ukrajinskej armády s cieľom slúžiť Krymskej autonómnej republike.

*

Ukrajinský telekomunikačný systém sa stal terčom kybernetického útoku. Zariadenie nainštalované na polostrove Krym blokuje mobilné telefóny členov parlamentu.

*

Ruský prezident Vladimir Putin povedal novinárom, že jeho postupy na Kryme sú legálne, ale nechce použiť silu. Janukovyč je podľa neho jedinou legitímnou hlavou Ukrajiny.

*

Ukrajinský internet zaplavili správy o tom, že zvrhnutý prezident Janukovyč je údajne mŕtvy. Nik to však nepotvrdil.

*

Agentúra AP informovala, že na jednej z obsadených základní zaznelo niekoľko varovných signálov od proruských vojakov

*

Ruský prezident Putin nariadil vojakom zúčastňujúcim sa na cvičeniach neďaleko hraníc s Ukrajinou návrat do kasární.

*

Tri juhoukrajinské mestá vyjadrili záujem pričleniť sa ku Krymu.

*

Krymský parlament zvažuje prijať moskovský čas.

*

Úradníci na Kryme chcú dosiahnuť, aby ukrajinskí vojaci neboli lojálni k novej ukrajinskej vláde tak, že im stopnú dodávky vody a elektriny na základniach obkľúčených Rusmi. Vojakom pozastavia vyplácanie žoldov.

*

O vyslanie ruskej armády na Krym požiadal Putina priamo Janukovyč, povedal na Bezpečnostnej rade OSN ruský veľvyslanec Čurkin. Francúzsky veľvyslanec prirovnal situáciu k invázii sovietskych vojsk do vtedajšieho Československa z roku 1968

Obrazom: Svet sa búri proti krokom Putina na Kryme

*

Ministri zahraničia členských krajín Európskej únie vydali v pondelok /4. marca) vyhlásenie, v ktorom ostro odsudzujú „jasné narušenie ukrajinskej suverenity a teritoriálnej integrity agresívnym konaním ruských ozbrojených síl“.

*

Ruská baltská flotila uskutočnila 3. marca veľké vojenské cvičenie v enkláve Kaliningrad, ktorá susedí s Poľskom a Litvou. Manévre majú otestovať bojovú pripravenosť ruskej armády, s Ukrajinou údajne nijako nesúvisí.

*

Rusko 3. marca zablokovalo 13 ukrajinských internetových stránok protestných skupín, ktoré pomohli zosadiť Janukovyča.

*

Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Alexander Vitko dal ukrajinskej strane ultimátum. Ak sa nevzdá do utorka 04:00, Rusi zaútočia. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin uviedol, že zásah nie je v tejto chvíli nutný. Správu o útoku poprelo aj ministerstvo obrany.

*

Ruskí vojaci už majú pod kontrolou prakticky celé územie a strategické objekty juhoukrajinského Krymu

*

Snaha o úplné odzbrojenie ukrajinských vojenských posádok sa nepodarila, Rusi ich však blokujú

*

Štáty G7 zastavili prípravy na summit, ktorý sa má konať v júni v Soči

*

Podľa bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej je jedinou záchranou pre krajinu vstup do NATO

*

V nedeľu (2. marca) dezertoval nový šéf ukrajinského námorníctva, ktorý prešiel na ruskú stranu

*

Svet sa búri proti rozhodnutiam ruského prezidenta Putina

*

Rusi blokujú mobilnú telefonickú komunikáciu na Kryme

Obrazom: V Bratislave sa protestovalo proti agresii Rusov

*

Horná komora ruského parlamentu v sobotu (1. marca) vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu

*

Ozbrojené zložky obsadili dve letiská v Simferopoli, najprv nebolo známe ku komu patrí asi 150 ozbrojených mužov v maskáčoch

*

V piatok (28. februára) vojenské obrnené transportéry obsadili Krym, vzdušný priestor bol úplne uzavretý

*

Ruské letectvo dalo do pohotovosti svoje stíhačky vo štvrtok (27. februára), v pohotovosti mali 150-tisíc vojakov v pohraničí

*

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil v stredu (26. februára) vojenské cvičenia neďaleko hraníc s Ukrajinou

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovVladimir Putin