Každá tretia žena v Únii na vlastnej koži okúsila násilie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Násilie
Foto: Shutterstock

BRUSEL 8. marca (WEBNOVINY) – Približne tretina všetkých žien v Európskej únii zažila od svojich 15 rokov fyzické alebo sexuálne násilie. Vyplýva to z prieskumu Agentúry EÚ pre základné práva (FRA). Výsledok zodpovedá 62 miliónom žien.

Podľa FRA ide o najväčší prieskum o tejto téme, ktorý sa opiera o 42 000 respondentiek. Správa vyzýva krajiny EÚ, aby riešili domáce násilie ako verejný, a nie ako súkromný problém. Požaduje tiež prehodnotenie zákonov a politík týkajúcich sa sexuálneho obťažovania.

Jedna z dvadsiatich bola znásilnená

Tyranie dieta nasilie
Foto: flickr.com

Prieskum sa pýtal žien na ich skúsenosti s fyzickým, sexuálnym a psychickým násilím doma a na pracovisku, ako aj stalking, sexuálne obťažovanie a násilie v detstve. Na základe zistení „jedna z desiatich žien zažila nejakú formu sexuálneho násilia od 15 rokov a jedna z dvadsiatich bola znásilnená„.

Správa poznamenáva, že v 22 percentách stál za fyzickým násilím partner, avšak 67 percent obetí najvážnejšie incidenty neohlásilo na polícii. Poukazuje tiež na súvis medzi nadmerným požívaním alkoholu a domácim násilím.

Mladé ženy sú najzraniteľnejšie

Asi 18 percent žien uviedlo, že boli od 15 rokov obeťou stalkingu a 55 percent trpelo sexuálnym obťažovaním, často na pracovisku. Mimoriadne zraniteľnými sú pritom najmä mladé ženy.

Krajinami, kde ženy hlásili najväčší počet prípadov fyzického a sexuálneho násilia, sú podľa prieskumu Dánsko (52%), Fínsko (47%) a Švédsko (46%), štáty často chválené pre rodovú rovnosť. Za nimi so 44 percentami skončili Británia a Francúzsko. Najnižší počet incidentov (19%) bolo hlásených z Poľska.

Informácie priniesol portál bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať