Český prezident Zeman prirovnal Krym ku Kosovu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zeman
Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/AP

PRAHA 8. marca (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman vyjadril v piatok svoj kritický názor na dianie v Ukrajine a s tým spojenú reakciu Európy a USA. Podľa slov nástupcu Václava Klausa by EÚ mala opatrne narábať s ponukou niekoľkomiliardovej pomoci určenej pre postsovietsku krajinu.

Zeman sa totiž nazdáva, že peniaze by teraz skončili v „čiernych dierach a vreckách tamojších oligarchov“. Vyzval preto na tvrdé a jasne stanovené podmienky.

Expremiér zároveň situáciu na ukrajinskom autonómnom regióne Krym prirovnal k bývalej srbskej provincii Kosovo, ktorého vyhlásenie nezávislosti spred šiestich rokov výrazne pobúrilo Rusov. Zeman zopakoval, že bol proti tomu, aby Praha uznala jeho jednostranne vyhlásenú samostatnosť.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Existuje tu historický precedens odtrhnutia časti suverénneho štátu navzdory Bezpečnostnej rade OSN. Ten precedens sa volá Kosovo. Verejne som vystupoval proti odtrhnutiu Kosova, kritizoval som, že ČR uznala jeho nezávislosť.. Bolo by pokrytecké tvrdiť, že nezávislosť Kosova je v poriadku a nezávislosť Krymu je nemožná. Musíme každému merať rovnakým metrom,“ citoval portál ČT24 Klausovho nástupcu. Samotný exprezident konanie Západu na Ukrajine taktiež tvrdo skritizoval a konanie ruského prezidenta Vladimira Putina označil za „pochopiteľné a úplne racionálne“.

Koncom februára ukrajinský parlament odvolal proruského prezidenta Viktora Janukovyča, čo viedlo k zhoršeniu vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou. Napätie eskalovalo vojenskou okupáciou Krymu. Krymská vláda vo štvrtok oznámila, že obyvatelia proruského regiónu 16. marca v referende rozhodnú o tom, či polostrov ostane súčasťou Ukrajiny, alebo sa pripojí k Rusku. Parlament autonómnej republiky zároveň požiadal Putina, aby sa oblasť mohla pripojiť k Ruskej federácii. Tá však popiera, že vojaci kontrolujúci vojenské a administratívne budovy na proruskom polostrove sú príslušníkmi jej armády.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Zeman