Asociačná dohoda s Kyjevom je na stole, Únia ju chce rýchlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

BERLÍN 13. marca (WEBNOVINY) – Vzhľadom na súčasné napätie vo vzťahoch s Ruskom chcú Berlín a Varšava urýchliť proces zbližovania Ukrajiny s Európskou úniou. Zhodli sa na tom v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľský premiér Donald Tusk. Únia by podľa nich mohla s Kyjevom podpísať aspoň politickú časť asociačnej dohody už v rámci najbližšieho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční budúci týždeň vo štvrtok a piatok.

Zhodujeme sa, že by bolo dobré a užitočné podpísať čo najskôr asociačnú dohodu s Ukrajinou,“ povedal Tusk. Európska komisia (EK) by tiež mala uľahčiť export tovarov z Ukrajiny na trhy EÚ, dodala Merkelová na stretnutí vo Varšave.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Politická časť asociačnej dohody s Ukrajinou predpokladá úzku spoluprácu v oblasti zahraničnej a vnútornej politiky a spravodlivosti. Vďaka prevzatiu štandardov EÚ budú môcť tiež Ukrajinci cestovať do členských štátov EÚ bez vízovej povinnosti. Podpisom ekonomickej časti dohody by medzi Ukrajinou a EÚ fakticky vznikla zóna voľného obchodu.

Z podpisu asociačnej dohody Ukrajina vlani v novembri na poslednú chvíľu vycúvala. Výmenou za to Rusko svojmu susedovi ponúklo finančnú pomoc a zľavu z ceny plynu.

Rozhodnutie ukrajinskej vlády však vyvolalo v krajine masové protesty, ktoré viedli k zvrhnutiu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou eskalovalo začiatkom tohto mesiaca, keď ruskí vojaci obsadili autonómny ukrajinský región Krym.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováDonald Tusk