Francúzi spätkujú, Putin zrejme bude čakať na lode márne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francúzi poslali bojovú loď do Ruska
Vo Francúzsku vyrobená bojová loď v stredu opustila prístav Saint-Nazaire a namierila si to do Ruska. Paríž tak napriek súčasnej kríze na Ukrajine splnil svoje záväzky a plavidlo odovzdá Kremľu. Foto: SITA/AP

MOSKVA 18. marca (WEBNOVINY) – Paríž zváži zrušenie obchodnej vojenskej dohody s Ruskom za 1,4 miliardy eur, pokiaľ Moskva vyprovokuje ďalšiu eskaláciu situácie na Ukrajine. V pondelok to povedal francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

Mali dodať ešte dve lode

Na základe kontraktu má Francúzsko ruskému námorníctvu dodať dve vojenské lode triedy Mistral. V rozhovore pre televíznu stanicu TF1 Fabius odmietol legitimitu nedeľného referenda na Kryme a vyzval Moskvu, aby prijala urgentné kroky na zabránenie „zbytočnej a nebezpečnej“ eskalácie napätia na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prvá francúzska obojživelná útočná loď s názvom Vladivostok schopná prevážať helikoptéry a tanky mala do Ruska doraziť na základe dohody z júna 2011 už koncom tohto roka. Druhé plavidlo – Sevastopoľ – malo byť dodané do roku 2015 a stať sa súčasťou ruskej čiernomorskej flotily na Kryme.

Obrazom: Francúzi poslali bojovú loď do Ruska

Pokiaľ bude Putin takto pokračovať, zvážime zrušenie tohto obchodu,“ povedal Fabius, ktorého cituje agentúra RIA Novosti. Tento krok by bol podľa neho súčasťou tretej fázy ekonomických sankcií proti Moskve. „Teraz sme v druhej fáze,“ dodal.

Vyjadrenia francúzskeho ministra prišli krátko po tom, čo Európska únia aj Spojené štáty v pondelok oznámili zavedenie cestovných a finančných sankcií voči niektorým ruským a krymským politikom. Putin napriek tomu v pondelok podpísal dekrét, ktorým uznal Krym za „suverénny a nezávislý štát„.

Aj Briti menia kurz, nechcú spoluprácu s Ruskom

Britský minister zahraničia William Hague v utorok oznámil, že vo svetle krízy na Ukrajine Spojené kráľovstvo pozastavilo vojenskú spoluprácu s Ruskom. Stalo sa to krátko po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin v utorok podpísal dohodu o pripojení ukrajinského Krymu k Rusku.

Hague povedal britským poslancom, že je poľutovaniahodné, že Putin si vybral po obsadení Krymu a znemožnení ruským a krymským obyvateľom partnerstvo s medzinárodným spoločenstvom cestu izolácie.

Hague povedal, že Spojené kráľovstvo pozastavilo platnosť vojenských exportných licencií pre Rusko a zrušilo tiež plánovanú cestu lode britského Kráľovského námorníctva do Ruska. Toto nie je vzťah, aký si Británia želá s Ruskom, ale je to vzťah, ktorý si vynútili okolnosti, vyjadril sa minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir PutinWilliam Hague