Po boeingu pátra pol sveta, hľadanie je zatiaľ bezúspešné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Za zmiznuté malajzijské lietadlo sa modlí celý svet
Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines zmizlo bez stopy v sobotu 8. marca. Za jeho nájdenie sa modlí celý svet. Odkazy pribúdajú na letisku v Kuala Lumpure. Foto: SITA/AP

PEKING 21. marca (WEBNOVINY) – Posádky austrálskych lietadiel pátrajúce v južnom Indickom oceáne po troskách z nezvestného malajzijského boeingu stále nespozorovali nič, čo by bolo „zvlášť významné“.

Počas druhého dňa pátracej operácie o tom informoval austrálsky vicepremiér Warren Truss, ktorý zastupuje premiéra Tonyho Abbotta počas jeho pobytu v Papui-Novej Guinei. Austrália v piatok vyslala päť lietadiel do časti oceánu, kde družicové snímky spred piatich dní zachytili neznáme predmety na hladine identifikované ako možné trosky boeingu.

Pátranie v oblasti ležiacej niekoľko tisíc kilometrov juhozápadne od austrálskeho pobrežia bude podľa Trussa pokračovať aj v sobotu. Vicepremiér však doplnil, že operáciu sťažuje nepriaznivé počasie ako čoraz väčšia neaktuálnosť snímok slúžiacich ako podklad.

Už pátra aj Čína

Čínska vláda v piatok oznámila vyslanie troch vojenských lodí do časti južného Indického oceánu, kde by sa mohli nachádzať zvyšky malajzijského lietadla zmiznutého pred necelými dvoma týždňami.

Podľa údajov príslušného centra sa plavidlá zapoja do pátrania v oblasti ležiacej približne 2300 kilometrov západne od Austrálie, odkiaľ pochádzajú družicové snímky zachytávajúce možné trosky boeingu.

Nie je pritom známe, kedy by mohli na miesto doraziť. Čínske médiá predtým uviedli, že trojica lodí sa zapojila do pátrania v okolí indonézskej Sumatry.

Vládne námorno-pátracie centrum nevylúčilo, že na operácii v Indickom oceáne by sa mohla podieľať i posádka čínskeho ľadoborca Süe-lung (Snežný Drak), ktorý po návrate z Antarktídy nachádza v austrálskom prístave Perth.

Za zmiznuté malajzijské lietadlo sa modlí celý svet
Foto: SITA/AP

Potvrdenie, že neznáme predmety zachytené na snímkach sú naozaj pozostatkami po nehode, by prinieslo prelom v pátraní po boeingu, ktorý zmizol 8. marca s 239 osobami na palube počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Obrazom: Za zmiznuté malajzijské lietadlo sa modlí celý svet

Malajzijský premiér Najib Razak minulý týždeň potvrdil dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia lietadla boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí a vyšetrovatelia teraz vychádzajú zo záznamov o zmene uhla natočenia družicovej antény, ktorá ich automaticky sledovala. Údaje dokazujú zásadnú zmenu trasy letu, neumožňujú však presnejšiu lokalizáciu.

Video: Austália poskytla družicové zábery, ktoré možno zachytili stratený boeing

https://www.youtube.com/watch?v=EvbS1jkirDo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia