Najvyšší veliteľ NATO varuje pred ruským zásahom v Moldavsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

BRUSEL 23. marca (WEBNOVINY) – Najvyšší veliteľ NATO a bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker sa zhodujú v názore, že hrozí ruská invázia do moldavského separatistického regiónu Podnestersko. Najvyšší veliteľ aliancie pre Európu, generál Philip Breedlove hovorí o veľkom zoskupovaní ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou a potrebe aliancie „premyslieť svoju pozíciu a pripravenosť vo východnej Európe“.

Breedlove tvrdí, že Rusko už vystupuje ako protivník a nie partner. Podľa Junckera, kandidáta na post predsedu Európskej komisie, by EÚ mala Moldavsku ponúknuť podpis asociačnej dohody, inak podľa neho „bude ďalšou obeťou ruskej agresie“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Po udalostiach na Ukrajine je to otázka veľkej potreby podpísať s Moldavskom asociačnú dohodu veľmi rýchlo, v najbližších týždňoch. Putin reaguje iba na konanie EÚ, keď tá dá jasne najavo, že nebudeme takéto správanie akceptovať,“ povedal Juncker pre nemecký denník Welt.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi si prečítate v chronológii

—>TU.

Podnestersko, moldavské územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove odtrhlo v roku 1990. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Obyvateľstvo je tvorené z tretiny Moldavčanmi, Rusmi a Ukrajincami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Claude Juncker
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy