Tymošenková sa vidí v prezidentskom kresle, bude kandidovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Julija Tymošenková
Julija Tymošenková Foto: SITA/AP

KYJEV 27. marca (WEBNOVINY) – Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková vo štvrtok deklarovala svoj záujem uchádzať sa o prezidentské kreslo v predčasných voľbách naplánovaných na 25. mája.

Podľa vyjadrenia počas tlačovej konferencie v Kyjeve, na ktoré odkazuje tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, chce 53-ročná politička na sobotňajšom zjazde svojej strany Baťkivščyna (Vlasť) požiadať delegátov, aby ju nominovali ako prezidentskú kandidátku.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi si prečítate v chronológii

—>TU.

Potvrdila tak svoju ambíciu vrátiť sa do vrcholovej politiky, ktorú oznámila verejnosti bezprostredne po februárovom prepustení z väzenia.

V roku 2011, keď boli pri moci Tymošenkovej protivníci, jej súd udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, čo Európska únia kritizovala ako uplatňovanie selektívnej spravodlivosti.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Jej prepustenie z väzenia umožnilo rozhodnutie parlamentu po uzavretí dohody medzi opozíciou a dnes už bývalým prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorou vyvrcholila niekoľko mesiacov trvajúca politická kríza v krajine. Tymošenková stála na čele ukrajinskej vlády v rokoch 2007 až 2010.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Julija Tymošenková