Briti vyvesia dúhové vlajky, môžu oddávať homosexuálne páry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Homosexualita
Foto: SITA/AP

LONDÝN 29. marca (WEBNOVINY) – Britská vláda v piatok nariadila vyvesiť dúhové vlajky nad vlastnými budovami na znak podpory manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia, ktoré bude možné cez víkend prvýkrát uzavrieť aj na území Anglicka či Walesu.

Príslušný zákon schválil britský parlament ešte minulý rok a 13. marca začali úrady prijímať prihlášky záujemcov o zosobášenie. Prvé obrady sú pritom naplánované už krátko po polnoci z piatka na sobotu, keď legislatíva v oboch častiach Británie definitívne vstúpi do platnosti.

Zrovnoprávnenie homosexuálnych a heterosexuálnych zväzkov medzičasom schválilo aj Škótsko, ktoré má v danej oblasti samostatné rozhodovacie právomoci, samotné oddávanie by sa tu však malo začať až v októbri. Severné Írsko, kde majú silný vplyv katolíci, zatiaľ manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia zaviesť neplánuje.

Médiá legalizáciu homosobášov označujú za významný pokrok vzhľadom na skutočnosť, že až do roku 2003 na území Británie platil zákon zakazujúci „propagáciu homosexuality„. Podľa niektorých prieskumov dnes takéto zväzky podporujú približne dve tretiny Britov, pričom odporcovia neorganizujú žiadne väčšie protesty, ako tomu bolo v roku 2013 vo Francúzsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať