Putin zavolal Obamovi, Rusko neplánuje inváziu na Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslední ukrajinskí vojaci opúšťajú Krym
Vojaci opúšťajú základňu Belbek neďaleko Sevastopoľa. Foto: SITA/AP

RIJÁD 29. marca (WEBNOVINY) – Rusko nemá v pláne poslať ozbrojené sily na Ukrajinu, hoci je pripravené chrániť práva rusky hovoriacich občanov v bývalej sovietskej republike. V sobotu to v rozhovore pre ruskú televíziu Rossija 1 povedal minister zahraničia Sergej Lavrov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Nemáme absolútne žiadny úmysel alebo záujem prekročiť ukrajinské hranice,“ vyhlásil Lavrov. Zároveň však dodal, že Moskva je pripravená chrániť „práva Rusov a rusky hovoriacich ľudí na Ukrajine všetkými dostupnými politickými, diplomatickými a právnymi prostriedkami„.

Krátko pred rozhovorom Lavrov telefonoval so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym. Obaja diplomati spolu hovorili po predchádzajúcom hodinovom telefonáte medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým prezidentom Barackom Obamom.

Prezidenti telefonovali

Ruský prezident Vladimir Putin zatelefonoval v piatok svojmu americkému kolegovi Barackovi Obamovi, aby s ním prediskutoval americký návrh diplomatického riešenia krízy na Ukrajine.

Informoval o tom Biely dom. Obama podľa týchto údajov Putinovi povedal, že Rusko musí stiahnuť svojich vojakov a nesmie vstupovať hlbšie na územie Ukrajiny. Kremeľ rovnako informoval o rozhovore, pričom uviedol, že Putin navrhol „preskúmanie možných krokov, ktoré by mohlo medzinárodné spoločenstvo spraviť s cieľom pomôcť stabilizovať situáciu„. Dodal tiež, že ministri zahraničia o týchto krokoch budú čoskoro rokovať.

Obrazom: Poslední ukrajinskí vojaci opúšťajú Krym

Išlo pritom pravdepodobne o prvú priamu konverzáciu medzi Putinom a Obamom, odkedy USA a ich európski spojenci začali proti Putinovmu najužšiemu kruhu zavádzať sankcie a pohrozili tiež opatreniami proti kľúčovým sektorom ruskej ekonomiky. Biely dom predovšetkým zdôraznil, že to bol Putin, čo zavolal Obamovi, ktorý práve končí svoju štvordňovú cestu v Saudskej Arábii.

Vladimir putin
Foto: SITA/AP

Hovorili o stiahnutí vojakov

Putin zavolal, aby prediskutoval návrh, ktorý šéf americkej diplomacie John Kerry predložil svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi tento týždeň v Haagu. Spojené štáty tlačia Rusov, aby stiahli svojich vojakov na svoje základne na Kryme a súhlasili s rokovaniami s ukrajinskou vládou za účasti medzinárodných sprostredkovateľov.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi si prečítate v chronológii

—>TU.

Na Ukrajinu by zároveň mali prísť medzinárodní pozorovatelia, ktorí by zabezpečili, že ruskej menšine tam nič nehrozí. „Prezident Obama navrhol, aby Rusko napísalo konkrétnu odpoveď a prezidenti sa dohodli, že Kerry a Lavrov sa stretnú, aby prediskutovali ďalšie kroky,“ uviedol Biely dom.

Američania odhadujú, že Rusko už rozmiestnilo pozdĺž ukrajinskej hranice asi 40 000 vojakov. Rusko síce ubezpečilo Spojené štáty, že rozmiestnenie vojakov pri hranici s Ukrajinou súvisí s vojenským cvičením, Pentagon však vo štvrtok konštatoval, že nemá žiadne údaje o prebiehajúcich cvičeniach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaJohn KerrySergej LavrovVladimir Putin