Kličko už nechce byť prezidentom Ukrajiny, má iné plány

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vitalij Kličko
Vitalij Kličko odstupuje z prezidentských volieb, radšej chce byť starostom Kyjeva. Foto: SITA/AP

KYJEV 29. marca (WEBNOVINY) – Líder ukrajinského opozičného hnutia UDAR (Úder) a boxerský šampión Vitalij Kličko stiahol v sobotu svoju kandidatúru do prezidentských volieb. Podporu namiesto toho vyslovil 48-ročnému oligarchovi Petrovi Porošenkovi.

Svoj krok Kličko odôvodnil tým, že „jedinou šancou na víťazstvo je nominácia jedného kandidáta z tábora demokratických síl„.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Kličko však na kongrese jeho strany Ukrajinskej demokratickej aliancie pre reformy oznámil, že by sa chcel stať starostom Kyjeva. Voľby sa uskutočnia 25. mája, teda v rovnaký deň, keď si budú ťažko skúšaní Ukrajinci voliť aj prezidenta.

Obrazom: Poslední ukrajinskí vojaci opúšťajú Krym

Majiteľ najväčšej cukrárskej spoločnosti na Ukrajine, ktorý dostal prezývku „čokoládový kráľ“ a bývalý minister zahraničných vecí Porošenko má momentálne vyššie volebné preferencie ako bývalá premiérka Julia Tymošenková, ktorá má tiež prezidentské ambície.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi si prečítate v chronológii

—>TU.

Porošenko bol podporovateľom masových demonštrácií, ktoré koncom februára viedli k zvrhnutiu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Prieskumy mu už pred oznámením kandidatúry pripisovali šance na víťazstvo. Predčasné prezidentské voľby na Ukrajine sa uskutočnia 25. mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Julia TymošenkováVitalij Kličko