Maďarskí socialisti si to chcú rozdať s Orbánom v debate

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor orbán
Viktor Orbán by vo víkendových voľbách rád obhájil kreslo premiéra. Fidesz je favoritom. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 31. marca (WEBNOVINY) – Líder Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy v nedeľu vyzval premiéra a predsedu najsilnejšej strany Fidesz Viktora Orbána na televíznu debatu pred víkendovými parlamentnými voľbami, ktorých jasným favoritom je Orbánovo hnutie.

Mesterházy pred niekoľkotisícovým davom v centre Budapešti vyzval premiéra na prijatie výzvy a účasť na diskusii naplánovanej na sobotu. Podľa neho by tak ako premiér demokratickej krajiny mal urobiť. Fidesz to však odmieta.

Líder socialistov zároveň označil neštandardný spôsob rozpočtovej konsolidácie Orbánovej vlády za zlyhanie. Práve nezodpovedná finančná politika vlády socialistickej strany za premiéra Ferenca Gyurcsánya však umožnila Fidezsu dostať sa na výslnie.

Približne osem miliónov Maďarov oprávnených voliť bude vo víkendových parlamentných voľbách hlasovať už podľa novej ústavy z dielne Orbánovej vlády. Voľby budú mať po novom už iba jedno kolo a obyvatelia rozhodnú o zložení 199-členného parlamentu.

V súčasnosti má maďarský zákonodarný zbor 386 poslancov. Právo voliť budú môcť po novom využiť aj zahraniční Maďari. Voľby v roku 2010 jednoznačne ovládol Fidesz, keď získal ústavnú väčšinu v parlamente. Podľa aktuálneho prieskumu má vládne hnutie medzi ľuďmi oprávnenými voliť 38-percentnú podporu, za ním sú socialisti so 16 percentami a rovnakej podpore sa teší aj radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Attila MesterházyViktor Orbán
Firmy a inštitúcie Fidesz