Rusi zadržali Ukrajincov, ktorí plánovali teroristické útoky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poslední ukrajinskí vojaci opúšťajú Krym
Vojaci opúšťajú základňu Belbek neďaleko Sevastopoľa. Foto: SITA/AP

MOSKVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Ruské úrady zatkli 25 Ukrajincov pre podozrenie z plánovania útokov na juhu a v centrálnej časti Ruska. Vo štvrtok o tom informovala Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Zadržaní sú podľa nej členovia ultranacionalistických hnutí. Útočiť chceli medzi 14. a 17. marcom v mestách Rostov, Volgograd, Tver, Orel, Belgorod ako aj v regióne Tatarstan.

Ruská štátna televízna stanica Rossija odvysielala zábery niekoľkých zadržaných, z ktorých sa jeden priznal, že je členom ultranacionalistického hnutia. Televízia NTV zas odvolávajúc sa na tajné služby priniesla informácie, že Ukrajincov SBU poverila fotením ruských vojenských zariadení pri spoločných hraniciach. Mali sa tiež napojiť na radikálne skupiny vo vnútri Ruska.

Ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU) odmietla tieto obvinenia ako „nezmysel“. Rusko naopak obvinila, že jeho agenti pomáhali režimu pri potláčaní protivládnych protestov, ktoré si vyžiadali vyše 100 mŕtvych.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V piatok opustili Krym všetci ukrajinskí vojaci, ktorí zostali verní ukrajinskej armáde. Až 8000 vojakov však na polostrove zostalo a požiadalo o prestup do ruskej armády. Informoval o tom ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi si prečítate v chronológii

—>TU.

Ruská strana podľa neho už odovzdáva Ukrajine aj vojenskú techniku a vybavenie základní a posádok. Minister odmietol obvinenia, že Rusko zle zaobchádzalo s ukrajinskými vojakmi na Kryme ako „nepodložené a provokatívne“. Niekoľko ukrajinských dôstojníkov vrátane veliteľov základní ruské sily zadržali a ponechali istý čas vo väzbe.

Obrazom: Poslední ukrajinskí vojaci opústili Krym

Rusko obsadilo v marci Krym vrátane letísk, vojenských základní a vládnych budov. Občania polostrova následne schválili v referende pričlenenie Krymu k Rusku, čo však Ukrajina ani západné mocnosti neuznávajú.

Moskva nikdy nepotvrdila, že na Kryme sú jej vojaci. Šojgu však v piatok vyhlásil, že Rusko muselo na Kryme „rázne zakročiť, pretože životy civilistov a ruská vojenská infraštruktúra boli ohrozené ukrajinskými extrémistickými organizáciami“. Dodal, že „armáda zabránila krviprelievaniu“, viac sa však k ruskej prítomnosti na Kryme nevyjadril. Povedal len, že Moskva neporušila žiadne medzinárodné zákony, keďže ruská prítomnosť na Kryme zodpovedá predchádzajúcej dohode s Ukrajinou.

Video: Rusi zadržali 25 Ukrajincov, ktorí plánovali útoky

https://www.youtube.com/watch?v=WDe-B9yEhXQ

Na Kryme zavreli McDonald´s

Reťazec rýchleho občerstvenia McDonald’s zatvoril z „prevádzkových dôvodov“ svoje reštaurácie na Kryme. Spoločnosť to oznámila vo štvrtok, pričom svojim zamestnancom ponúkla možnosti rovnakej práce na Ukrajine.

McDonald’s uviedol, že zastavuje fungovanie prevádzok v Simferopoli, Sevastopoli a Jalte, teda najväčších mestách na Kryme. Spoločnosť dodala, že dúfa v ich skoré „opätovné otvorenie“ a krymským zamestnancom namiesto toho ponúkla prácu v svojich reštauračných zariadeniach na Ukrajine za ich súčasné platy.

Navrhla tiež, že uhradí náklady na sťahovanie zamestnancov a ich rodín a zabezpečí im tiež ubytovanie na prvé tri mesiace. Šéf ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij okamžite vyzval k zatvoreniu všetkých prevádzok McDonald’s v Rusku, keďže krok spoločnosti na Kryme vníma ako politický.

McDonald’s otvoril svoju prvú pobočku v Kyjeve v roku 1997. Ukrajina sa tak stala 102. krajinou sveta, kde reťazec rýchleho občerstvenia začal pôsobiť. Informácie priniesla ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Šojgu