USA prehodnotí sprostredkúvanie blízkovýchodných rozhovorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John Kerry, USA, Izrael
Americký minister zahraničných vecí John Kerry. Foto: SITA/AP

RABAT 4. apríla (WEBNOVINY) – Americký minister zahraničia John Kerry pohrozil, že Spojené štáty zvážia, či budú pokračovať vo svojej role sprostredkovateľa mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi. Stalo sa tak po tom, čo obe strany podnikli kroky, ktoré bránia ich napredovaniu.

Kerry preto počas svojej návštevy Maroka povedal, že čas, ktorý USA do sprostredkovateľského úsilia investujú, má svoje hranice, ak sa Izrael a Palestínčania nepostavia k veci konštruktívne. „Nie je to úsilie bez konca, nikdy nebolo. Je na čase prehodnotiť realitu a my máme v úmysle dôkladne zvážiť, aké nasledujúce kroky podnikneme,“ uviedol Kerry.

Izrael vo štvrtok zrušil prepustenie štvrtej skupiny palestínskych väzňov z dôvodu palestínskej žiadosti o prijatie do agentúr OSN. Izraelská ministerka spravodlivosti Cipi Livniová uviedla, že Palestínčania tým porušili podmienky prepúšťania. Izrael už v minulosti pohrozil, že takýto krok by znamenal koniec mierových rozhovorov.

Američanmi sprostredkúvané rokovania sa cez víkend dostali do krízy po tom, čo Izrael nepokračoval v sľúbenom prepúšťaní palestínskych väzňov. Na slobodu sa do konca marca malo dostať ďalších 26 Palestínčanov, čo sa však nestalo a Abbás preto podal žiadosť do OSN.

Zachraňovať rokovania pricestoval v pondelok do Izraela narýchlo aj Kerry, ktorý sa tam stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Plánovaná schôdzka s Abbásom v Rámalláhu sa nekonala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John Kerry