Japonská armáda dostala príkaz zostreľovať rakety KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KĽDR and raketa
Foto: SITA/AP

TOKIO 5. apríla (WEBNOVINY) – Japonská vláda nariadila zostreliť akékoľvek balistické rakety, ktoré by v oblasti Japonského mora vystrelila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). V sobotu o tom s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia administratívy v Tokiu informuje tlačová agentúra Reuters.

Ide o reakciu na nedávne odpálenie dvoch striel stredného doletu zo strany KĽDR. Japonské ministerstvo vydalo rozkaz vo štvrtok, oficiálne ho však nezverejnilo v snahe neoslabovať obnovené rozhovory medzi Tokiom a Pchjongjangom, prvé svojho druhu za posledný viac ako rok.

Severná Kórea otestovala dve balistické rakety stredného doletu No-dong ešte koncom marca. Stalo sa tak len pár hodín po tom, sa predstavitelia Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska stretli v Holandsku na rokovaniach. Išlo pritom o prvé odpálenie rakiet No-dong od roku 2009.

Už aj v uplynulých týždňoch testoval Pchjongjang strely, avšak len krátkeho doletu. Test rakiet s dostrelom okolo 1 000 kilometrov tiež prichádza v čase štvrtého výročia potopenia juhokórejskej lode. Washington aj Soul odpaly, ktoré porušujú rezolúcie OSN, odsúdili a označili ich za provokácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia