Svetoví lídri ocenili vysokú účasť Afgancov vo voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Afganistan
O voľby bol v Afganistane veľký záujem. Foto: SITA/AP

KÁBUL 6. apríla (WEBNOVINY) – Svetoví aj afganskí lídri ocenili priebeh sobotňajších volieb v Afganistane a pochválili množstvo ľudí, ktorí prišli k urnám. „Chválime afganský ľud, bezpečnostné zložky aj volebných predstaviteľov za účasť dnešného (sobotňajšieho) hlasovania,“ uviedol v stanovisku americký prezident Barack Obama.

Voľby zároveň označil za „kľúčové pre zaistenie afganskej demokratickej budúcnosti ako aj pokračujúcej medzinárodnej podpory“. Podobne sa vyjadril generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, ktorý Afgancom takisto poďakoval za vysokú účasť a „entuziazmus“. Ku gratulácii sa pripojili aj lídri Európskej únie.

Na prvom kole prezidentských volieb sa podľa odhadov zúčastnilo až sedem z 12 miliónov oprávnených voličov, čo by znamenalo, že účasť dosiahla slušných 58 percent. Ak sa ani jednému kandidátovi nepodarí získať viac ako 50 percent hlasov, bude sa konať druhé kolo.

Spočítavanie výsledkov z celej krajiny bude trvať až šesť týždňov. Celkovo sa o najvyšší post v Afganistane usiluje osem kandidátov. Militantné hnutie Taliban voľby odmieta a v uplynulých týždňoch vystupňovalo útoky v snahe sabotovať ich. Násilie počas samotného hlasovania však nedosiahlo takú úroveň, ako sa predpokladalo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenBarack Obama