Radikálny Jobbik chce v Maďarsku referendum o členstve v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hnutie Jobbik blokovalo cestu k hraniciam
Blokáda jazdného pruhu na ceste smerom k štátnej hranici SR, ktorú zorganizovalo opozičné ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko - Jobbik a prívrženci Mládežníckeho hnutia 64 stolíc v maďarskej prihraničnej obci Rajka. Rajka, 22. október 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BUDAPEŠŤ 9. apríla (WEBNOVINY) – Maďarské radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) žiada vypísanie referenda o podmienkach ďalšieho zotrvania Maďarska v EÚ.

Podľa slov predsedu extrémistického hnutia Gábora Vonu majú Maďari právo na vyjadrenie svojho názoru na výsledky desaťročného členstva v európskom bloku. V tejto súvislosti skritizoval premiéra Viktora Orbána, ktorý podľa jeho slov síce doma Brusel tvrdo kritizuje a navonok bojuje za práva Budapešti v rámci únie, v sídle EÚ však na všetko iba pritakáva.

Vona preto tvrdí, že Orbán „nepracoval v záujme ochrany maďarskej zeme, otvorenia zatvorených tovární ani znižovania rozdielu medzi maďarskými a európskymi platmi“. Ako dodal, „zaujímajú ho iba mocenské záležitosti“.

Jobbik sa po nedeľňajších parlamentných voľbách označil za „najsilnejšiu nacionalistickú stranu v Európe“. Reagoval tak na svoj viac ako 20-percentný zisk. Teraz chce hnutie uspieť aj májových voľbách do Európskeho parlamentu, na ktorého pôde chce „bojovať skutočnú ekonomickú vojnu za nezávislosť“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Jobbik Hnutie za lepšie Maďarsko