Ukrajinský premiér ratuje východ, Rusi sú ochotní rokovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na východe Ukrajiny vyčíňajú proruskí aktivisti, obsadili budovy
Dočasná ukrajinská vláda dala v stredu proruským aktivistom v Luhansku a Donecku 48-hodinové ultimátum na opustenie štátnych budov, ktoré obsadili cez víkend v súvislosti s požiadavkou na vypísanie referend o pripojení k Rusku, ako tomu bolo v marci na Kryme. Foto: SITA, AP

MOSKVA 11. apríla (WEBNOVINY) – Rusko je ochotné rokovať o riešení súčasných nepokojov na východe Ukrajiny, od Západu však žiada záruky jej „neutrality“. V piatok to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Zároveň potvrdil pripravenosť Moskvy zúčastniť sa na budúcotýždňových štvorstranných rokovaniach so Spojenými štátmi, Európskou úniou a súčasným vedením Ukrajiny. „Sú potrebné pevné záruky zachovania neutrálneho štatútu Ukrajiny,“ vyhlásil Lavrov po stretnutí so zástupcami ruských mimovládnych organizácií.

Táto garancia by pritom mala byť podľa neho „obsiahnutá v zákone“. „Ukrajina by nemala byť ohnivkom sváru, ale ohnivkom reťaze bezpečnostnej štruktúry,“ uviedol.

Ak Rusko nebude stupňovať krízu, prísnejšie sankcie nebudú

Európska únia by nemala sprísňovať sankcie proti Rusku, pokiaľ Moskva nebude stupňovať krízu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

Po ovládnutí ukrajinského polostrova Krym Ruskom zaviedla Európska únia sankcie proti osobám z najbližšieho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina. Vlády zoskupenia siedmich najvyspelejších ekonomík sveta G7 zase s Ruskom zmrazili kontakty na najvyššej úrovni. O možnosti ďalších sankcií proti Rusku za jeho postup v ukrajinskej kríze hovorili vo štvrtok americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí Moskvu vyzvali na stiahnutie jej vojakov z územia na hraniciach s Ukrajinou.

„Ak Rusko nebude stupňovať alebo prehlbovať krízu, potom sa môžeme vyhnúť sprísneniu sankcií. To je to, v čo určite dúfa každý rozumný Európan a Rus,“ povedal Rehn na konferencii v Helsinkách.

Ukrajinský premiér ide na východ zachraňovať situáciu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok vycestoval do východnej časti krajiny vrátane Donecka, kde sa povstalci snažia o vyhlásenie vlastného štátu.

Jaceňuk sa tam stretne s miestnymi lídrami vrátane guvernéra Doneckej oblasti ako aj starostu tejto východnej metropoly Ukrajiny. Podľa jeho hovorcu, ktorého cituje spravodajský portál BBC, chce Jaceňuk diskutovať aj o prenesení viacerých právomocí na jednotlivé ukrajinské regionálne vlády.

Obrazom: Na východe Ukrajiny vyčíňajú proruskí aktivisti, obsadili vládne budovy

Minister vnútra Arsen Avakov ešte v stredu vyjadril nádej, že situácia sa tam upokojí v priebehu 48 hodín. Zároveň dal proruským povstalcom ultimátum a pohrozil im použitím sily. Ukrajinské bezpečnostné sily medzitým úspešne zasiahli proti okupantom v Charkove, čo Avakov označil za „protiteroristickú operáciu“.

Separatisti v Donecku v pondelok vyhlásili vlastnú „ľudovú republiku“ a referendum o nezávislosti chcú vypísať na 11. mája.

Rusi Janukovyča Ukrajine nevydajú

Rusko ukrajinským úradom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča nevydá. Potvrdil v piatok ruská generálna prokuratúra, ktorej vyhlásenie citujú ruské médiá.

Podľa jej slov je totiž Janukovyč stále „legitímnym a plnoprávnym prezidentom“ Ukrajiny. Rusko preto nebude reagovať na medzinárodný zatykač na proruského lídra, ktorý podľa svojich slov pre obavy o svoju bezpečnosť utiekol do Ruska. V meste Rostov na Done dvakrát verejne prestúpil pred novinárov.

Janukovyč sa v roku 2010 po tesnom súboji s vtedajšou premiérkou Julijou Tymošenkovou stal prezidentom. Krajina však ekonomicky a spoločensky naďalej upadala a nespokojnosť s ním vyvrcholila po odložení podpisu prelomových dohôd s EÚ koncom novembra. Následné demonštrácie ukončilo až jeho zosadenie parlamentom a výmena vlády. Následne naňho nové vedenie postsovietskej krajiny vydalo zatykača pre podiel na zabíjaní demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováArsenij JaceňukBarack ObamaOlli RehnSergej Lavrov