Iránskemu veľvyslancovi pri OSN zakázali vstup do USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americká vlajka
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 11. apríla (WEBNOVINY) – Americká Snemovňa reprezentantov vo štvrtok schválila legislatívu, ktorá zakazuje vstup na územie USA Hamídovi Abútálebího. Toho Irán navrhol vymenovať za svojho veľvyslanca pri Organizácii Spojených národov (OSN), Washingtonu sa to ale nepáči.

Abútálebí sa mal totiž v roku 1979 podieľať na zadržiavaní 52 zamestnancov amerického veľvyslanectva v Teheráne, ktorého budovu s použitím násilia v roku 1979 obsadila skupina študentov. Ak sa chce Iránec dostať do centrály OSN v New Yorku, potrebuje na to špeciálne povolenie zo strany amerických úradov.

Zvyčajne však ide len o rutinnú záležitosť a Američania už podobné povolenia vydali aj viacerým kontroverzným lídrom vrátane niekdajšieho iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda.

Podľa agentúry Reuters môže ísť o precedens a neobvyklý prípad ovplyvňovania vnútorných záležitostí OSN zo strany USA. Legislatívu predtým schválil aj Senát a teraz čaká už len na podpis prezidenta Baracka Obamu. Irán námietky Američanov odmietol a tvrdí, že dlhoročný diplomat bol počas obsadenia ambasády len tlmočníkom.

Iránski študenti 4. novembra 1979 zajali 52 diplomatov USA a zadržiavali ich 444 dní. Udalosť sa stala len niekoľko mesiacov po islamskej revolúcii, ktorá zvrhla Američanmi podporovaného šacha, a pravdepodobne prispela k prehre Jimmyho Cartera v prezidentských voľbách roku 1980. Niekdajšia budova americkej ambasády popísaná protiamerickými heslami dnes slúži ako výcvikové a vzdelávacie centrum kontrolované iránskymi elitnými revolučnými gardami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov