Ukrajina dala ozbrojencom ultimátum, hlásia prvé obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ozbrojenci obsadili budovy v meste Slovjansk
Ozbrojenci sa v 130-tisícovom meste Slovjansk vzdialenom približne 150 kilometrov od hraníc s Ruskom zmocnili dvoch budov vrátane policajnej stanice a spolu s nimi aj stovky zbraní skladovaných v budovách. Na nich následne vyvesili ruské vlajky. Foto: SITA/AP

KYJEV 13. apríla (WEBNOVINY) – Dočasný ukrajinský prezident Oleksandar Turčinov v nedeľu ohlásil plán spustiť „rozsiahlu protiteroristickú operáciu“ proti ozbrojencom na východe krajiny aj za účasti armády. Predseda parlamentu s prezidentskými právomocami to oznámil v nedeľňajšom prejave k národu. Tomu taktiež povedal, že Rusi vedú proti vlasti vojnu prostredníctvom vyvolávania nepokojov na východných územiach susediacich s Ruskom.

Podľa jeho slov vláda v Kyjeve nedovolí zopakovaniu marcového scenára z polostrova Krym. Turčinov však zároveň oznámil, že ukrajinské orgány nebudú stíhať militantov, ktorí sa vzdajú zbraní do pondelka rána.

„Agresor sa nezastavil a pokračuje v rozsievaní nepokojov. Rada národnej bezpečnosti a obrany sa preto rozhodla spustiť teroristickú operáciu v plnom rozsahu so zapojením armádnych zložiek. Nedovolíme Rusku na východe zopakovať scenár z Krymu,“ oznámil v prejave k národu Turčinov, podľa ktorého bola v nedeľu pri zásahu proti ozbrojencom v meste Slovjansk „preliata krv ukrajinských hrdinov“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Nedeľňajšie oznámenie ukrajinského prezidenta o pláne zmobilizovať armádu s cieľom zakročiť na východe krajiny proti proruským povstalcom je podľa ruského ministerstva zahraničných vecí „kriminálnym nariadením“.

Podľa jeho tvrdení by mal Západ dostať svojich ukrajinských spojencov v Kyjeve pod kontrolu. Rusi taktiež vyjadrili presvedčenie, že je teraz zodpovednosťou západných krajín podporujúcich novú vládu, aby zabránili občianskej vojne na Ukrajine. Vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie sa taktiež píše o potrebe podnietiť „okamžitú“ diskusiu o situácii na východnej Ukrajine na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

Obrazom: Ozbrojenci obsadili budovy v meste Slovjansk

Policajná operácia proti ozbrojencom v ukrajinskom meste Slovjansk si vyžiadala obete na oboch stranách. Podľa medializovaných informácií sú ďalší ľudia zranení. Medzitým médiá vo východoukrajinskom meste Mariupol informovali o obsadení budovy magistrátu takmer polmiliónového mesta na pobreží Azovského mora. Stalo sa tak po zhromaždení stoviek ľudí, ktorí demonštrovali za vytvorenie vlastnej republiky.

Polícia sa ich podľa tamojších médií nepokúšala zastaviť. Generálny tajomník NATO Anders Rasmussen reagoval vyjadrením „výnimočných obáv“ z diania na východe postsovietskej krajiny. Dánsky expremiér zároveň vyzval Rusko na zmiernenie napätia, keďže jeho prípadný vojenský zásah by podľa iba „prehĺbil medzinárodnú izoláciu“ Moskvy.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať