KĽDR sa vyhrážala britskému kaderníkovi pre urážku vodcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
KĽDR, Británia, Kaderníctvo
Severná Kórea sa vyhrážala kaderníkovi pre urážku vodcu. Foto: telegraph.co.uk

LONDÝN 15. apríla (WEBNOVINY) – Londýnska polícia v utorok potvrdila, že sa musela zaoberať sporom medzi severokórejským veľvyslanectvom a tamojším kaderníctvom. Dôvodom bol plagát, ktorý vo výklade obchodu vyvesil jeho majiteľ.

Na ňom je zobrazený severokórejský vodca Kim Čong-un aj so svojim výstredným účesom a pod ním nápis: „Máte deň so zlým účesom? 15-percentná zľava na všetky pánske strihy počas celého apríla.“ Pútač si však všimla aj obďaleč sídliaca ambasáda izolovanej ázijskej krajiny.

Podľa majiteľa sa na druhý deň v kaderníctve zastavili dvaja muži, predstavili sa ako agenti Pchjongjangu a žiadali stiahnutie plagátu. Majiteľ potvrdil, že sa zo strachu obrátil na políciu.

Podľa slov majiteľa chceli svojou zľavou na strihanie odkazovať na nedávno zverejnené, no nepotvrdené správy, že muži v komunistickej Severnej Kórei sa môžu strihať iba podľa vzoru lídra. Majiteľ potvrdil, že príchod veľmi vážne pôsobiacich agentov v oblekoch bol prekvapujúci a „veľmi hrozivý“. Ako dodal, „neuvedomil som si, že severokórejská ambasáda je iba desať minút pešo odtiaľto“, citujú ho britské médiá. Plagát napokon do výkladu na výzvu klientov vrátil, aby tak demonštroval, že v Británii je demokracia.

Kórejská ľudovodemokratická republika, ktorá nedávno oslávila 65. výročie svojho založenia, funguje na stalinistickom princípe s dominantnou pozíciou vodcu. Od okolitého sveta izolovaná krajina má obrovské hospodárske problémy a väčšina 23-miliónovej populácie trpí nedostatkom základných potravín, ktoré tak musia dovážať zo zahraničia. Krajina navyše čelí sankciám OSN pre svoje vojenské aktivity. Severokórejské vedenie sa totiž sústreďuje na armádu, ktorá je jednou z najväčších na svete. Kimovci vládnu v krajine od jej založenia a súčasný vodca je vnukom zakladateľa Kima Il-Sunga, ktorého účes mladého lídra zrejme inšpiroval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Kim Čong-un