Dav v Afrike zaútočil na základňu OSN, zomreli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juzny Sudan
Nepokoje v Juznom sudáne si vyžiadali ďalšie obete. Foto: SITA/AP

JUBA 18. apríla (WEBNOVINY) – Základňa mierových síl OSN v juhosudánskom meste Bor sa vo štvrtok stala terčom útoku rozvášneného davu, ktorý prišiel napadnúť príslušníkov nuerskej národnostnej menšiny ukrývajúcich sa v jej priestoroch.

Ozbrojení civilisti predstierali, že sú mieroví demonštranti nesúci na základňu petíciu. Keď sa však dostali dovnútra, spustili paľbu. Mierotvorcovia sa snažili násilie zastaviť varovnými výstrelmi, napriek tomu však podľa zdroju OSN zahynulo najmenej 48 ľudí a 60 ďalších utrpelo zranenia vrátane dvoch mierotvorcov.

Misia OSN v Južnom Sudáne hovorí o „nevyprovokovanom útoku“ mladých ozbrojencov, ich motív je však zatiaľ nejasný.

Video: Po útoku na základňu OSN zahynuli desiatky ľudí

https://www.youtube.com/watch?v=1s06TfneQvM

Mesto Bor tvorí správne centrum nepokojného štátu Jonglei a v uplynulých mesiacoch bolo dejiskom krvavých bojov medzi armádou a protivládnymi povstalcami. Okolo 5000 Nuerov, ktorí museli opustiť svoje domovy, pritom našlo útočisko na miestnej základni.

Celkovo už pred bojmi, ktoré vypukli v decembri, utieklo viac než milión ľudí. Tisíce v dôsledku konfliktu zahynuli a desaťtisíce ďalších našli útočisko na základniach OSN v krajine. Podľa majora juhosudánskej armády Kuola Mayena Denga základňu v Bore momentálne strážia ugandskí vojaci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia