Kapitána stroskotaného kórejského trajektu zadržali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korea trajekt
Kapitána potopeného trajektu obvinili. Foto: SITA/AP

SOUL 19. apríla (WEBNOVINY) – Juhokórejské úrady zadržali v sobotu kapitána juhokórejského trajektu, ktorý v stredu stroskotal pri južnom pobreží krajiny. Najmenej 29 ľudí prišlo o život a ďalších 274 je stále nezvestných. Úrady vydali zatykač aj na kormidelníka a ďalšieho člena posádky.

Kapitán Li Čun-sok čelí piatim závažným obvineniam. Prokuratúra ho viní zo zanedbania povinností a porušenia námorného zákona. Podľa vyšetrovateľov 69-ročný Li nebol na mostíku v čase nehody, trajekt dal neskoro evakuovať a plavidlo opustil medzi prvými. Kapitán sa už prostredníctvom médií rodinám obetí a nezvestných ospravedlnil.

Záchranné operácie naďalej pokračujú, komplikujú ich však veľké vlny a mútna voda. Zachrániť sa doteraz podarilo len 174 ľudí. Trajekt spravil počas svojej stredajšej cesty ostrú otočku, čo spôsobilo presunutie nákladu a jeho prudké naklonenie. Pri kormidle bol vtedy tretí dôstojník, čo je v rozpore s pravidlami. Plavidlo sa následne v priebehu dvoch hodín potopilo. Podľa medializovaných informácií unikol kapitán aj so šiestimi členmi posádky z lode 40 minút po incidente.

Trajekt Sewol, ktorý viezol 475 pasažierov a členov posádky ako aj asi 150 áut, sa prevrátil a potopil asi 20 kilometrov od pobrežia. Smeroval zo západného prístavného mesta Inčchon na južný ostrov Čedžu. Na palube boli prevažne študenti a ich učitelia zo strednej školy pri Soule, ktorí šli na ostrov na výlet. Podľa svedkov by mnohí z nich mohli byť stále vo vnútri plavidla. Loď dlhá 146 metrov mala kapacitu asi 900 osôb a vyrobili ju v Japonsku v roku 1994.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať