Obama podpísal zákon, zakázal vyslancovi Iránu pri OSN vstup

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 19. apríla (SITA/AP) – Americký prezident Barack Obama podpísal v piatok zákon, ktorým môže zakázať navrhovanému iránskemu vyslancovi pri OSN Hamídovi Abútálebího vstup na územie USA. Nová legislatíva, ktorú už schválili obe komory amerického Kongresu, zakazuje vstup do USA tým predstaviteľom OSN, ktorí sa podieľali na špionáži alebo teroristických aktivitách a stále predstavujú hrozbu pre Spojené štáty.

Abútálebí sa mal v roku 1979 podieľať na zadržiavaní 52 zamestnancov amerického veľvyslanectva v Teheráne, ktorého budovu s použitím násilia v roku 1979 obsadila skupina študentov. Irán Washington obvinil, že porušil jeho suverénne právo slobodne navrhnúť svojho vyslanca do OSN. Teherán tvrdí, že dlhoročný diplomat bol počas obsadenia ambasády len tlmočníkom.

Iránski študenti 4. novembra 1979 zajali 52 diplomatov USA a zadržiavali ich 444 dní. Udalosť sa stala len niekoľko mesiacov po islamskej revolúcii, ktorá zvrhla Američanmi podporovaného šacha, a pravdepodobne prispela k prehre Jimmyho Cartera v prezidentských voľbách roku 1980. Niekdajšia budova americkej ambasády popísaná protiamerickými heslami dnes slúži ako výcvikové a vzdelávacie centrum kontrolované iránskymi elitnými revolučnými gardami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama