USA vyšlú do Poľska pozemné vojenské jednotky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojaci
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 19. apríla (WEBNOVINY) – Spojené štáty vyšlú do Poľska pozemné jednotky ako súčasť posilňovania prítomnosti Severoatlantickej aliancie v strednej a východnej Európe v dôsledku ukrajinskej krízy. Denníku The Washington Post to povedal poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, ktorý sa v piatok stretol so svojím americkým partnerom Chuckom Hagelom.

USA a Poľsko by nasadenie peších jednotiek v Poľsku mali oznámiť na budúci týždeň. Vojenskí experti podľa Siemoniaka teraz pracujú na detailoch tejto misie. Dodal, že spolupráca sa zintenzívni aj v ďalších oblastiach vrátane protivzdušnej obrany, špeciálnych jednotiek či kybernetickej ochrany. Poľsko v tom bude hrať vedúcu úlohu pod patronátom Spojených štátov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Minister Siemoniak vyhlásil, že okamžitá reakcia NATO na krízu na Ukrajine je síce dôležitá, z dlhodobého hľadiska dôležitejšia je však zmena obrannej politiky Európy a Ameriky. Spojené štáty by podľa neho mali opäť presunúť svoj záujem z Ázie do Európy a európske krajiny by mali vyčleniť viac prostriedkov na obranu. Ako povedal, ešte nedávno v Európe neexistovala žiadna hrozba a nebol dôvod na americkú prítomnosť na kontinente, to sa však s ruskou agresiou na Ukrajine zmenilo.

Siemoniak považuje za najnebezpečnejšie klamstvá prezidenta Vladimira Putina o anexii Krymu a jeho novú doktrínu o práve Ruska zasiahnuť kdekoľvek na svete v prípade, že je tam ohrozená ruská menšina. Toto predstavuje potenciálne riziko pre pobaltské krajiny, Moldavsko, Bielorusko a niektoré stredoázijské krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy