V národnom parku v Holandsku vypukol rozsiahly požiar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oheň ohrozuje Yosemitský národný park
Oheň vypukol už minulý víkend a rýchlo sa šíril. Prístupovú cestu do parku museli uzavrieť, samotný park zatiaľ oheň nezasiahol. Foto: SITA/AP

EDE 20. apríla (WEBNOVINY) – Holandský národný park Hoge Veluwe v nedeľu postihol jeden z najhorších lesných požiarov za posledné desaťročia, ktorý už zničil porasty na ploche s rozlohou najmenej 530 hektárov. Starosta priľahlého mesta Ede ležiaceho 65 kilometrov východne od Amsterdamu informoval, že oheň si zatiaľ nevyžiadal žiadne zranenia, vzhľadom na silný vietor je ho však ťažké dostať pod kontrolu a miestnym hasičom musia pomáhať kolegovia zo susedných provincií a vojenské vrtuľníky.

V čase vypuknutia požiaru okolo poludnia sa v národnom parku nachádzalo približne 2000 návštevníkov, ktorých vyzývali na odchod do bezpečia. Uzavreli taktiež Kröllerovej-Müllerovej múzeum výtvarného umenia, ktoré je súčasťou parku a nachádza sa v ňom významná zbierka impresionistických malieb.

Podľa vyjadrenia starostu Ceesa van der Knaapa pre miestne médiá diela nie sú ohrozené, približne 300 obrazov však preventívne umiestnili do ohňovzdorných priestorov múzea. V súvislosti s požiarom uzavreli aj priľahlý úsek diaľnice a ľudí žijúcich v blízkosti parku vyzvali, aby vzhľadom na zadymenie nevychádzali von.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia