Tony Blair ostro kritizoval Západ pre Ukrajinu a Sýriu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tony blair
Bývalý britský premiér Tony Blair. Foto: SITA/AP Eraldo Peres

LONDÝN 23. apríla (WEBNOVINY) – Bývalý britský premiér a súčasný vyslanec pre Blízky východ Tony Blair v stredu apeloval na západných lídrov, aby našli spoločnú reč pri riešení krízy na Ukrajine.

Západ má vo východoeurópskej krajine svoju „zodpovednosť, ale aj záujmy“. Expremiér sa vyjadril aj k ďalším témam vrátane rastúceho radikálneho islamu v Európe a konfliktu v Sýrii.

Západné krajiny budú podľa Blaira za neochotu intervenovať voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada platiť „veľmi vysokú cenu,“ cituje ho spravodajský portál BBC. Ako dodal, mocnosti prepásli šancu na „optimistické riešenie“ sýrskeho konfliktu.

„Viem o možných ťažkých dôsledkoch intervencie, ale ak sa pozriete na Sýriu, uvidíte aj dôsledky neintervencie. A neintervencia je niečo, za čo budeme platiť veľmi vysokú cenu,“ vyhlásil.

Blair bol premiérom Spojeného kráľovstva od roku 1997 do roku 2007. Dlhoročný líder Labouristickej strany je v súčasnosti osobitným vyslancom medzinárodného spoločenstva pre Blízky východ a z tejto pozície sa často vyjadruje aj k rôznym zahraničnopolitickým otázkam. V Británii ho stále považujú za človeka s významným vplyvom aj na tamojšiu vnútornú politiku.

Federalizácia Ukrajiny by znamenala jej rozdelenie, tvrdí Lukašenko

Lukašenko
Foto: SITA/AP

Bielorusko má „extrémny záujem“ na stabilite, prosperite a súdržnosti Ukrajiny, ktorú je pripravené ako „najbližší sused“ všemožne podporiť. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko to povedal v rámci utorňajšieho prejavu adresovaného národu a parlamentu, z ktorého cituje portál štátnej tlačovej agentúry BelTA.

Západom zatracovaný líder podľa nej vyjadril znepokojenie nad udalosťami na východe Ukrajiny, kde operujú ozbrojení proruskí separatisti, a odmietol tiež myšlienku federalizácie bývalej sovietskej republiky, ktorú presadzuje Rusko považované za najbližšieho spojenca Minsku.

Na druhej strane však podporil požiadavku, aby Ukrajina zostala mimo vojenských blokov, a označil za nepravdepodobné, že by sa v dohľadnej budúcnosti mohla stať členom NATO.

„Nemyslím si, že vojská NATO vstúpia na Ukrajinu a Ukrajina sa stane členom NATO dnes, zajtra či v dohľadnej budúcnosti,“ cituje Lukašenkove slová BelTA. Bezstarostnosť však podľa neho nie je na mieste, keďže ako tvrdí, aliancia v prvých rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu takisto sľubovala, že sa nebude rozširovať na východ.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V otázke federalizácie Ukrajiny je podľa Lukašenka jasné, aké by mohol mať takýto krok dôsledky. „Ukrajinci prakticky uzákonia rozdelenie krajiny na západné a východne časti. Je taktiež možné, že zajtra si niekto vezme kus takejto federácie… Chceme, aby Ukrajina zostala celá a bola krajinou mimo akýchkoľvek blokov,“ povedal prezident.

Krym podľa Lukašenka nemusí patriť Rusku navždy

Čo sa týka marcového pripojenia Krymu k územiu Ruska, Lukašenko tvrdí, že vzhľadom na chýbajúce medzinárodné uznanie takýto stav zatiaľ nemusí platiť „de iure“, je však pravdepodobne len „otázkou času“, kedy sa to zmení.

Samotnú krízu na Ukrajine bieloruský líder označil za dôsledok „pomätenia ľudí politikmi“ a ich vyháňaniu do ulíc „provokatérmi a rôznymi lotrami zo všetkých strán“. „Ľudia sa musia zastaviť a nechať si vysvetliť, o čom to všetko je… Ukrajina preto bude potrebovať rozumných, a nie drzých vodcov, ktorí neboli zapletení do korupcie, ktorí si nestavali zámky a nezískavali bohatstvo uprostred chudoby.“

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Lukašenko tiež podľa vlastných slov nepochybuje o legitimite terajšieho ukrajinského vedenia, čo je takisto postoj odporujúci vyhláseniam predstaviteľov Ruska, ktorí v súvislosti s februárovým zosadením prezidenta Viktora Janukovyča a prevzatím moci opozíciou hovoria o protiústavnom puči.

Dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova opísal ako človeka, ktorého „pozná roky“ a má z neho „len pozitívne pocity“. Podľa zverejnených vyjadrení Lukašenko zároveň ubezpečil, že Bielorusko sa nemieni zapojiť do žiadnej vojenskej agresie voči Ukrajine. „Ručím za to, že ma neuvidíte v Kyjeve na tanku,“ cituje ho BelTA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander LukašenkoTony Blair