V Austrálii sa našli možné trosky zmiznutého lietadla duchov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Malajzia lietadlo
Foto: SITA/AP

PERTH/CANBERRA 23. apríla (WEBNOVINY) – Austrálske stredisko koordinujúce pátranie po nezvestnom boeingu Malaysia Airlines v stredu informovalo o náleze nešpecifikovaného materiálu, ktorý vyplavil oceán 10 kilometrov východne od mesta Augusta na juhozápadnom výbežku kontinentu.

Správa o možných troskách lietadla je prvou svojho druhu od jeho zmiznutia pred vyše siedmimi týždňami a prípadné potvrdenie by znamenalo prelom v doterajšom pátraní, ktoré zatiaľ neprinieslo žiadny hmatateľný dôkaz havárie.

Všetko o lietadle duchov sa dozviete

TU

Zábery materiálu zaisteného políciou dostal k dispozícii Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy, hlavný komisár Martin Dolan však na základe predbežnej analýzy pochybuje o tom, že by mohol pochádzať z lietadla. Skúmaný predmet pritom opísal ako plech s nitmi. Podľa Dolana potrvá skúmanie nálezu pravdepodobne do štvrtka, na čo by mali úrady zverejniť vyhlásenie.

Austrálsky premiér Tony Abbott v stredu prisľúbil, že pátranie po lietadle v Indickom oceáne napriek doterajšej bezúspešnosti a zhoršujúcemu sa počasiu nezastavia. „Pátranie môžeme značne prehodnotiť, nepoľavíme však dovtedy, kým neurobíme všetko v našich silách, aby sme túto záhadu vyriešili,“ povedal.

Obrazom: Za zmiznuté malajzijské lietadlo sa modlí celý svet

Pátranie momentálne pokračuje skenovaním oceánskeho dna v oblasti vzdialenej stovky kilometrov od západného pobrežia Austrálie, kde začiatkom apríla zachytili signál zodpovedajúci záznamníkom havarovaného lietadla. Predpokladá sa však, že batérie vysielača sa už odvtedy vybili.

Malajzijský boeing s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že stroj sa nad Juhočínskym morom otočil a zamieril nad Indický oceán, kde sa teraz pokúšajú nájsť jeho zvyšky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tony Abbott