Poliaci cvičia záchranu troch cudzincov po páde vrtuľníka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Poľsku sa začalo veľké cvičenie bezpečnostných síl
Trojdňové cvičenie, ktoré sa začalo v stredu, zahŕňa poľskú políciu, ozbrojené sily, hasičov a pohraničníkov. Koná sa v čase konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá hraničí s Poľskom. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 23. apríla (WEBNOVINY) — Poľské bezpečnostné sily začali prvé veľké cvičenie za posledné desaťročia, počas ktorého evakuovali ministerstvo vnútra vo Varšave a zachraňovali troch cudzincov akože zranených pri havárii vrtuľníka.

Trojdňové cvičenie, ktoré sa začalo v stredu, zahŕňa poľskú políciu, ozbrojené sily, hasičov a pohraničníkov. Koná sa v čase konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá hraničí s Poľskom.

Obrazom: V Poľsku sa začalo veľké cvičenie bezpečnostných síl

Cieľom je otestovať reakcie Poľska na výnimočné situácie a identifikovať oblasti, ktoré si vyžadujú zlepšenie. Cvičiť sa bude 30 rozličných scenárov vrátane rádioaktívnych hrozieb či havárie vrtuľníka, ktorý ilegálne prekročil hranice. Na cvičenie na severovýchode Poľska navyše v stredu pricestuje americká jednotka.

Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak uviedol, že ešte nedávno v Európe neexistovala žiadna hrozba, to sa však s ruskou agresiou na Ukrajine zmenilo. Siemoniak považuje za najnebezpečnejšie „klamstvá“ ruského prezidenta Vladimira Putina o anexii Krymu a jeho novú doktrínu o práve Ruska zasiahnuť kdekoľvek na svete v prípade, že je tam ohrozená ruská menšina. Toto predstavuje potenciálne riziko aj pre pobaltské krajiny, Moldavsko, Bielorusko a niektoré stredoázijské krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať