Sýrska vláda zaútočila na povstalcov aj chemickými zbraňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Syria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 24. apríla (WEBNOVINY) – Sýrska vláda v uplynulých mesiacoch viackrát zaútočila na povstalcami ovládané oblasti aj s pomocou chemických zbraní vrátane jedovatých plynov. Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na rozhovory so sýrskymi aktivistami informuje agentúra Associated Press (AP).

Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada však obvinenia rázne odmieta. Medzinárodné organizácie vrátane Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) zatiaľ tieto informácie takisto nepotvrdili.

Jej hovorca Michael Luhan uviedol, že s prešetrovaním týchto prípadov môžu začať až po formálnej žiadosti zo strany niektorej z vlády – či už sýrskej, alebo zahraničnej. Svedkovia pre AP hovoria o desiatkach prípadov civilistov, ktorí majú zdravotné príznaky pripomínajúce útoky nervovo-paralyzačnými bojovými plynmi.

OPCW pritom len v stredu informovala, že sýrska vláda sa už zbavila vyše 86 percent z celkového množstva zložiek chemických zbraní, ktoré majú byť na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zneškodnené do konca júna.

Toxické činidlá, ktoré Sýria deklarovala na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, zneškodnia na palube americkej lode Cape Ray a komerčných zariadeniach na území Británie a Nemecka. Režim sýrskeho prezidenta al-Asada na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom.

Sýrske stíhačky zaútočili na preplnený trh, zahynulo 18 ľudí

Nálety sýrskych vládnych síl na trh so zeleninou v povstaleckom meste v severnej provincii Halab (Aleppo) si vo štvrtok vyžiadali najmenej 18 obetí. Informovala o tom Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

Podľa jej údajov stíhačky zaútočili na preplnený trh v meste Ataríb v ranných hodinách. Organizácia tiež dodala, že počet obetí pravdepodobne ešte nie je konečný, keďže desiatky osôb tiež utrpeli vážne zranenia.

Iná skupina aktivistov, Miestne koordinačné výbory, rovnako potvrdila nálety na Ataríb, pričom hovorí o 24 obetiach. Mesto Ataríb leží v blízkosti Halabu, bývalého obchodného centra krajiny. Halab je jedným z hlavných centier odporu proti vláde prezidenta Baššára al-Asada. Sýrsky konflikt si od marca 2011 vyžiadal už viac než 150 000 obetí na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia