Rusko chce tretiu svetovú vojnu, varoval premiér Jaceňuk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine sú ruskí tajní aj vojaci, USA majú fotografie
Pro-ruský aktivista drží ruskú vlajku. Foto: SITA/AP

KYJEV 25. apríla (WEBNOVINY) – Prezident USA Barack Obama sa v piatok telefonicky spojil s predstaviteľmi štyroch európskych krajín, ktorých oboznámil s pripravenosťou Washingtonu zaviesť nový súbor sankcií voči Rusku v súvislosti s udalosťami na Ukrajine.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu boli účastníkmi konferenčného hovoru z Južnej Kórey, kde je Obama momentálne na návšteve, francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron a šéf talianskej vlády Matteo Renzi.

Separatisti zajali siedmich pozorovateľov OBSE

Proruskí ozbrojenci v piatok na východe Ukrajiny zadržali členov pozorovacej misie, ktorých do krajiny vyslala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Informovala o tom vláda v Kyjeve, samotné OBSE sa však k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrilo. Ozbrojenci údajne pozorovateľov zajali v separatistami ovládanom meste Slovjansk na východe Ukrajiny, kde zadržali ich autobus.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Sú s nami v Slovjansku,“ cituje agentúra Reuters Vjačeslava Ponomarjova, ktorého označujú za „samozvaného“ separatistami vybraného primátora Slovjanska. „Bolo mi povedané, že medzi nimi bol aj zamestnanec kyjevskej vojenskej tajnej služby,“ dodal. Ukrajinské ministerstvo vnútra už rokuje o ich prepustení. Členmi delegácie bolo sedem pozorovateľov OBSE a piati členovia ukrajinských ozbrojených zložiek. V súčasnosti ich údajne zadržiavajú v budove ukrajinskej Štátnej bezpečnostnej agentúry (SBU) v Slovjansku, ktorú pred časom obsadili proruskí ozbrojenci.

Jaceňuk varoval pred treťou svetovou vojnou

Ukrajinské špeciálne sily začali druhú fázu svojej operácie na východe krajiny a vystupňovali blokádu povstaleckého mesta Slovjansk. Informoval o tom vládny zdroj.

„Ukrajinské špeciálne sily začali s druhou fázou, ktorá pozostáva z kompletnej blokády mesta Slovjansk a zabránenia príchodu posíl,“ uviedol šéf kancelárie prezidenta Serhij Pašynsky. Podľa jeho slov bude operácia naďalej pokračovať. Cieľom je „zablokovať teroristov v Slovjansku a zabrániť obetiam medzi civilistami“, povedal.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok varoval pred začatím tretej svetovej vojny v dôsledku „vojenskej a politickej“ okupácie Ukrajiny.„Svet ešte nezabudol na druhú svetovú vojnu, Rusko však už chce začať tretiu,“ uviedol premiér v prejave k prechodnej vláde odvysielanom naživo. Povedal tiež, že pokusy o vojenský konflikt na Ukrajine „povedú k vojenskému konfliktu v Európe“.

Jaceňuk v jednom zo svojich doteraz najtvrdších vyjadrení obvinil Moskvu, že sa chová ako „gangster“ podporujúci „teroristov“. „Je jasné, že cieľom Ruska je prekaziť voľby na Ukrajine, odstrániť prozápadnú a proukrajinskú vládu a okupovať Ukrajinu politicky ako aj vojensky,“ vyhlásil premiér.

Rusko začalo tento týždeň rozsiahle vojenské cvičenia na juhu a západe krajiny v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Podľa Moskvy ide o reakciu na intervenciu ukrajinskej armády proti proruským „aktivistom“.

Postsovietske republiky vyzvali Rusko na odsun z hranice

Predstavitelia piatich bývalých republík Sovietskeho zväzu v piatok vyzvali Rusko na stiahnutie svojich vojakov z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporili tiež konanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb na Ukrajine naplánovaných na 25. mája. Urobili tak na záver dvojdňového stretnutia v Prahe, kde si pripomenuli piate výročie spustenia programu Východné partnerstvo EÚ.

Iniciatíva zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, podujatie definované ako medzinárodná konferencia však Bielorusko bojkotovalo vzhľadom na skutočnosť, že tamojší prezident Alexander Lukašenko nedostal pozvánku.

Obrazom: Na Ukrajine sú ruskí tajní aj vojaci, USA majú fotografie

Český prezident Miloš Zeman ako hostiteľ konferencie Rusku odkázal, že ak by stiahlo svoje vojsko z pohraničia, bolo by to mierovým gestom, ktoré by mohlo pomôcť zmierniť krízu. Zástupcami EÚ na stretnutí boli prezidenti Česka, Litvy, Poľska, Rakúska a Slovenska.

Výbuch helikoptéry a nálože

Pri Slovjansku v piatok vybuchla armádna helikoptéra, ktorú na zemi zasiahla raketa z povstaleckého mesta. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Výbuch si žiadne obete nevyžiadal. Pilot stihol horiaci stroj opustiť, utrpel však zranenia. Miestni obyvatelia uviedli, že počuli streľbu a tri explózie. Ďalší incident sa odohral ráno pri ukrajinskom meste Odesa, kde výbuch nálože pri kontrolnom stanovišti zranil sedem ľudí.

Obrazom: Pri ukrajinskej Odese vybuchla bomba

V noci na piatok vybuchla na ukrajinskom kontrolnom stanovišti pri čiernomorskom prístave nálož, ktorá zranila siedmich ľudí. Informovala o tom miestna polícia. Obyvatelia Odesy postavili niekoľko takýchto stanovíšť pri meste s cieľom zabrániť proruským separatistom vstúpiť do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Agentúra Interfax citovala svedkov, podľa ktorých nálož hodil ku stanovišťu niekto z okoloidúceho auta. NATO v marci varovalo pred možným vojenským pripojením Podnesterska k Rusku podľa vzoru Krymu.

Podnestersko, moldavské územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove jednostranne odtrhlo v roku 1990. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavčanmi, Rusmi a Ukrajincami. Rusko má v tomto regióne stovky svojich vojakov. Moldavská vláda, ktorá má záujem o vstup do EÚ, ešte koncom marca varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie proruského regiónu k svojmu územiu.

Ukrajina bomba
Foto: SITA/AP

Merkelová zvažuje nové sankcie voči Rusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok pripustila, že Európska únia zavedie širšie sankcie voči Rusku v súvislosti s krízou na Ukrajine. Šéfka nemeckej vlády zároveň potvrdila telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v ktorom mu vytkla, že neurobil dosť na presvedčenie proruských separatistov na Ukrajine, aby zložili zbrane.

„Dnes (v piatok) ráno som sa rozprávala s ruským prezidentom a dala jasne najavo, že na jednej strane prijala Ukrajina sériu krokov na implementovanie dohody zo Ženevy, ale na druhej strane nevidím žiadne znaky, že by ju podporovalo aj Rusko,“ povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne s poľským premiérom Donaldom Tuskom.

Narážala pritom na dokument podpísaný minulý týždeň vo Švajčiarsku. Dohoda zaväzuje Ukrajinu, Rusko, USA a EÚ okrem iného aj k tomu, aby sa podieľali na odzbrojovaní „ilegálnych skupín“ pôsobiacich na Ukrajine. „Rusko má silu, alebo mohlo by mať silu, nasmerovať separatistov na mierovú cestu,“ myslí si Merkelová. „Ale takéto signály, bohužiaľ, chýbajú,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander LukašenkoAngela MerkelováArsenij JaceňukBarack ObamaDavid CameronFrançois HollandeMatteo RenziMiloš Zeman