Malajzijské lietadlo stále hľadajú, pátranie môže trvať roky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lietadlo
Foto: SITA/AP

PERTH 25. apríla (WEBNOVINY) – Pátranie po nezvestnom malajzijskom lietadle môže trvať roky. Agentúre Reuters to v piatok povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktoré pre potreby pátracej akcie poskytlo robotickú miniponorku. Jej končiaca sa, takmer dvojtýždňová misia v Indickom oceáne však nepriniesla žiadny výsledok.

Podľa anonymného zdroja bude teraz potrebné rozšíriť oblasť pátrania, ktoré sa doteraz sústreďovalo na malú, na základe dostupných indícií presne vytýčenú časť v odľahlých vodách oceánu. Ako povedal zdroj, „musíme ísť do väčšej oblasti a to už teda hovoríme o rokoch“.

Všetko o lietadle duchov sa dozviete

TU

Podľa jeho slov teraz malajzijská vláda musí rozhodnúť o ďalšom postupe, pričom v hre je aj možnosť použitia viacerých diaľkovo riadených miniponoriek. Premiér juhoázijskej krajiny Nadžíb Razak ešte vo štvrtok avizoval, že Kuala Lumpur v priebehu budúceho týždňa zverejní predbežnú správu o marcovom záhadnom zmiznutí stroja.

Medzinárodným záchranárskym tímom sa napriek rozsiahlej pátracej akcii doteraz nepodarilo nájsť ani jedinú trosku pochádzajúcu z havarovaného Boeingu 777. Stroj s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo sa nad Juhočínskym morom malo otočiť a zamieriť do odľahlých oblastí Indického oceánu. Operácia prebieha 4,5 kilometra pod hladinou oceánu vo vzdialenosti približne 2000 kilometrov západne od austrálskeho pobrežia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať