Rusi lietajú nad Ukrajinou, G7 sa dohodla na sankciách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na východe Ukrajiny vyčíňajú proruskí aktivisti, obsadili budovy
Maskovaný proruský muž stráži na barikáde v Luhansku. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 26. apríla (WEBNOVINY) – Líder proruských separatistov na východnej Ukrajine v sobotu zajatých pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označil za „špiónov“ Severoatlantickej aliancie (NATO).

Zároveň potvrdil, že ich je ochotný prepustiť výmenou za prepustenie uväznených proruských aktivistov. „Sú to dôstojníci z členských štátov NATO,“ uviedol Vjačeslav Ponomarjov, samozvaný separatistický starosta východoukrajinského Slovjanska. „Keď sme našli mapy obsahujúce informácie o umiestnení našich kontrolných stanovíšť, získali sme dojem, že sú to dôstojníci vykonávajúci špionážnu misiu,“ dodal.

Proruskí ozbrojenci zadržali členov pozorovacej misie v piatok vo východoukrajinskom Slovjansku. Militanti ich zajali po tom, ako zastavili ich autobus.

Ukrajinské ministerstvo vnútra už rokuje o ich prepustení. V súčasnosti ich údajne zadržiavajú v budove ukrajinskej Štátnej bezpečnostnej agentúry (SBU) v Slovjansku, ktorú pred časom obsadili proruskí ozbrojenci.

Ponomarjov ubezpečil, že všetci členovia skupiny sú v dobrom stave, hoci jeden z nich trpí cukrovkou. Zadržiavanú skupinu tvorí osem pozorovateľov OBSE z Nemecka, Švédska, Dánska, Poľska a Česka ako aj piati členovia ukrajinských ozbrojených zložiek.

Lavrov žiada Kerryho, aby dohovoril Kyjevu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotňajšom telefonáte s americkým náprotivkom Johnom Kerrym povedal, že ukrajinské vedenie musí v záujme zmiernenia krízy na východe krajiny zastaviť vojenskú operáciu proti tamojším proruským separatistom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Spojené štáty by tiež podľa neho mali využiť svoj vplyv, aby zabezpečili prepustenie vodcov východoukrajinského „protestného hnutia“, uviedol vo vyhlásení ruský rezort diplomacie.

Moskva ďalej informovala, že Lavrov hovoril s Kerrym o snahách vyriešiť situáciu po piatkovom zajatí vojenských pozorovateľov OBSE separatistami. V súvislosti s incidentom uviedla, že „verejné štruktúry“ ovládajúce nepokojné časti Ukrajiny neboli o plánovanom príchode pozorovateľov riadne informované.

Lavrov predtým telefonoval taktiež s nemeckým ministrom zahraničia Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorému ponúkol pomoc pri vyjednávaní o prepustení skupiny.

Rusi lietajú nad Ukrajinou

Ruské lietadlá za posledných 24 hodín opakovane narušili vzdušný priestor Ukrajiny. V piatok o tom informovalo americké ministerstvo obrany, ktoré zároveň Moskvu vyzvalo, aby prijala okamžité kroky na „deeskaláciu situácie“. „Môžem potvrdiť, že viackrát za posledných 24 hodín ruské letectvo vstúpilo do ukrajinského vzdušného priestoru,“ uviedol hovorca Pentagonu Steve Warren.

Rusko začalo tento týždeň rozsiahle vojenské cvičenia na juhu a západe krajiny v blízkosti hranice s Ukrajinou. Podľa Moskvy ide o reakciu na intervenciu ukrajinskej armády proti proruským aktivistom. Proruskí separatisti okupujú na východe Ukrajiny vládne budovy a Kyjev viní Moskvu z ich podpory. Ukrajinský minister obrany Michajlo Kovaľ v piatok oznámil, že ruskí vojaci sa priblížili k spoločnej hranici už do vzdialenosti jedného kilometra.

Nové sankcie voči Rusku

Lídri svetových mocností združených v skupine G7 sa v sobotu dohodli na zavedení ďalších sankcií voči Rusku v súvislosti s krízou na Ukrajine. „Veríme, že tieto sankcie budú mať významný dopad,“ uviedol člen americkej delegácie pôsobiaci ako zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes.

Barack Obama
Foto: SITA/AP

O nových sankciách voči Rusku so štyrmi európskymi lídrami v piatok v noci telefonicky hovoril aj prezident USA Barack Obama. Zdôraznil pritom, že Západ by mal v tejto otázke postupovať rýchlejšie. Obama je v súčasnosti na turné po Ázii.

Rhodes spresnil, že jednotlivé krajiny G7 sa individuálne rozhodnú, ktoré z cielených sankcií implementujú, zatiaľ čo na stole sú aj ďalšie opatrenia, o ktorých sa stále rokuje a zavedú sa v prípade ďalej eskalácie konfliktu.

Sankcie sa majú dotknúť osôb a firiem napojených na rôzne sektory ruskej ekonomiky, napríklad banky a energetiku. Washington svoj zoznam sankcionovaných osôb zverejní v pondelok.

Podľa agentúry Reuters by sa na ňom mali nachádzať aj ľudia z najbližšieho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedla s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Obama ešte vo štvrtok obvinil Rusko, že zatiaľ čo „zákerní a ozbrojení muži“ na Ukrajine pokračujú v obsadzovaní strategických budov, neurobilo nič pre to, aby takéto agresívne konanie zastavilo. Vyjadril sa tak po tom, ako Moskva za neplnenie dohody skritizovala Kyjev i Washington.

Ukrajinská vláda v utorok obnovila „protiteroristickú operáciu“ v nepokojných častiach krajiny, na čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval, že útoky na tamojších Rusov budú vnímané ako útoky na Rusko, a naznačil možnosť vojenského zásahu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaSergej Lavrov