Proti antisemitizmu protestovali v Maďarsku desaťtisíce ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarsko pochod
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 28. apríla (WEBNOVINY) – Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na pochode proti antisemitizmu v centre maďarskej metropoly Budapešť. Výnimočne vysoká účasť v porovnaní s minulými rokmi kontrastuje s nárastom podpory pre radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), ktoré v aprílových voľbách získalo viac ako 20 percent hlasov.

Akcia s názvom Pochod živých chcela pripomenúť odhadom pol milióna maďarských Židov, ktorí neprežili holokaust počas druhej svetovej vojny. Účastníci niesli vlajky EÚ a Izraela a ich cesta viedla od brehu Dunaja, kde Židov nacisti popravovali, na starú železničnú stanicu, odkiaľ Židov pred 70 rokmi deportovali do koncentračných táborov.

Situácia v Maďarsku je napätá aj pre pripravovaný pomník, ktorý vláda opísala ako snahu o „pripomenutie si obetí nemeckej okupácie Maďarska“. Židom v Maďarsku prekáža, že Budapešť tým bagatelizuje vlastnú účasť na holokauste.

Monument bude stáť na budapeštianskom Námestí nezávislosti a zobrazovať bude nemeckého orla unášajúceho archanjela Gabriela, jedného zo symbolov Maďarska. To však bolo počas druhej svetovej vojny spojencom nacistického Nemecka. Adolf Hitler dal však príkaz na jeho okupáciu pre obavy, že Budapešť sa chce pridať k spojencom.

https://www.youtube.com/watch?v=WA1jpd2tTWU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adolf Hitler