Ukrajina nariadila brannú povinnosť, situácia sa zhoršuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku
Proruskí aktivisti obsadili v piatok 1. mája ďalšie vládne budovy, tentoraz v Donetsku. Počas protestov došlo k zrážke s políciou a mnohí ľudia sa zranili. Foto: SITA/AP

DONECK 1. mája (WEBNOVINY) – Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vo štvrtok nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu.

Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície.

Obrazom: Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku

Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión, informuje tlačová agentúra AFP.

Proruskí demonštranti vo štvrtok vtrhli do sídla prokuratúry v prevažne separatistami ovládanom východoukrajinskom meste Doneck. Na budovu najskôr hádzali kamene, rozbíjali na nej okná a napokon do nej vošli. Demonštranti obviňujú miestne úrady z podpory súčasnej dočasnej vlády v Kyjeve.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Prokuratúra vydávala kriminálne príkazy z Kyjeva proti vlastnému ľudu, obviňovala ich zo separatizmu a iných vymyslených zločinov,“ cituje agentúra Reuters jedného z demonštrantov.

Incident len posilnil obavy, že vedenie Ukrajiny nie je schopné nastoliť poriadok na východe krajiny. Proruskí separatisti v Donecku už dávnejšie vyhlásili „ľudovú republiku“ a 11. mája chcú usporiadať referendum o odtrhnutí celej oblasti od zvyšku Ukrajiny. Polícia proti nim aj v prípade páchania násilia zasahuje len sporadicky.

Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať