Rumuni sa boja Rusov, žiadajú USA o väčší počet vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rumunsko
Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 2. mája (WEBNOVINY) – Do litovského prístavu Klaipeda sa v piatok doplavilo päť bojových lodí členských krajín NATO s cieľom podporiť pobaltské štáty, ktoré sú nervózne z diania na Ukrajine.

Podľa litovského ministerstva obrany ich v prístave privítal samotný šéf rezortu Juozas Olekas. Príchod lodí označil za opatrenie namierené proti Rusku. Podľa litovskej vlády sa plavidlá presunú aj do prístavov v susedných krajinách a v priebehu mája sa zúčastnia na operácii v Lotyšsku. Súčasťou skupiny lodí z Nórska, Holandska a Belgicka sú štyri mínolovky.

Obrazom: V Slovjansku umierajú ľudia, separatisti zostrelili vrtuľník

Na Pobaltie ešte v pondelok prileteli štyri stroje francúzskeho letectva a rovnaký počet strojov britských síl, aby sa stali súčasťou hliadkovacej misie v regióne. Ide o reakciu na dianie a napätú situáciu na východe Ukrajiny. S lietadlami prišiel aj 70-členný francúzsky vojenský personál, pričom v minulých týždňoch prišlo do regiónu 600 vojakov USA, ktoré ešte v marci poslali šesť stíhačky F-15. Estónsko, Lotyšsko a Litva totiž majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Rumunská vláda tiež požiadala USA a NATO o zvýšenie prítomnosti svojich síl v regióne. Bukurešť vo svojom štvrtkovom stanovisku argumentuje potrebou zaistenia stability v čiernomorskej oblasti po pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku.

Podľa vedenia bývalej komunistickej krajiny nedávne spoločné vojenské cvičenia za účasti vojnových lodí USA pomohli „konsolidácii spoločnej obrannej dimenzie“ a ich počet by sa mal preto zvyšovať. V marci do regiónu dorazil torpédoborec USS Truxtun, v apríli to bol torpédoborec USS Donald Cook. Na cvičeniach sa zúčastnili aj Bulhari.

Promo Podnikám.sk milionár
Foto: Webnoviny.sk

Rumunsko, ktoré je členom NATO už desať rokov, má obavy zo zopakovania krymského scenára v susednom Moldavsku, ktorého proruský separatistický región Podnestersko žiada pripojenie k Rusku. Jeho premiér Victor Ponta v pondelok oznámil zvýšenie tohtoročných zdrojov určených pre rezort obrany o desiatky miliónov eur.

Začiatkom týždňa zároveň potvrdil, že Bukurešť bude do troch rokov dodávať plyn do moldavského hlavného mesta Kišiňov. Moldavsko je totiž dlhodobo plne závislé od dodávok plynu z Ruska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Victor Ponta