Na Ukrajine to vrie, Odesu vraj rozbúrili Janukovyčovi ľudia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na východe Ukrajiny zúri násilie, nočné boje priniesli obete
Zranených hlásia aj z ukrajinskej Odesy, kde v noci prebiehali na ulici kruté boje. Odesa, Ukrajina, 2. mája 2014. Foto: SITA/AP

KYJEV 3. mája (WEBNOVINY) – Ukrajinská tajná služba SBU v sobotu uviedla, že nepokoje v Odese vyvolali ilegálne vojenské skupiny z Ruska a moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko.

„Nepokoje, ku ktorým došlo 2. mája v Odese a ktoré viedli k zrážkam a mnohým obetiam, sú výsledkom zahraničného zasahovania,“ povedala hovorkyňa SBU na tlačovej konferencii.

Obrazom: V Odese sa v noci bojovalo, hlásia obete

Podľa jej slov bývalí vysokí predstavitelia z vnútorného kruhu proruského prezidenta Viktora Janukovyča zaplatili týchto „sabotérov“, aby vyvolali konflikt. Konkrétne spomenula bývalého premiéra Serhija Arbuzova a bývalého šéfa daňovej správy doneckej oblasti Oleksandra Klymenka, ktorí sa dnes „skrývajú v susednej krajine“.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov naopak obvinil z tragédie Západ a vládu v Kyjeve. „Kyjev a ich západní sponzori prakticky provokujú krviprelievanie a nesú zaň priamu zodpovednosť,“ povedal Peskov. Konanie májových prezidentských volieb za tejto situácie zároveň označil za „absurdné“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Najmenej 42 ľudí zahynulo v piatok pri pouličných bojoch medzi stúpencami a odporcami Ruska v čiernomorskom prístave Odesa, ktoré vyvrcholili požiarom budovy odborovej organizácie. Proruskí separatisti sa zabarikádovali vo vnútri budovy a obe strany po sebe hádzali zápalné fľaše.

Samotný požiar si vyžiadal z celkového počtu najmenej 37 obetí. Ide o najkrvavejší incident od začiatku povstania vo februári, keď z krajiny utiekol proruský prezident Viktor Janukovyč.

Šéf miestnej polície Petro Luciuk pre agentúru Reuters povedal, že v súvislosti s násilnosťami zatkli viac než 130 osôb. Obyvatelia Odesy k miestu tragédie prinášali ráno kvety a zapaľovali sviečky. Vedenie mesta vyhlásilo trojdňový smútok.

Na východe Ukrajiny zúri násilie, nočné boje priniesli obete
Foto: SITA/AP
Video: V Odese to vrelo, na ulici lietali kamene

Kruté boje sú aj na východnej hranici

Ukrajinská vláda v sobotu potvrdila, že vojenská operácia na východe pokračuje už druhým dňom. Minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že „aktívna fáza operácie pokračovala na úsvite“, pričom ukrajinské sily sa zmocnili televíznej veže v meste Kramatorsk. To leží asi 17 kilometrov južne od bašty proruských separatistov v Slavjansku.

„Nezastavíme sa,“ uviedol v tejto súvislosti Avakov na svojej stránke na Facebooku. Šéf ukrajinského protiteroristického centra Vasyl Krutov v sobotu oznámil, že v okolí Kramatorsku momentálne prebiehajú tvrdé boje. „To, čomu čelíme v doneckom regióne, nie je len nejaké krátkodobé povstanie, je to skutočná vojna,“ povedal.

Obrazom: V Slavjansku umierajú ľudia, separatisti zostrelili vrtuľník

Ukrajinskí vojaci operujú naďalej aj v okolí Slavjanska, do centra sa však zatiaľ dostať nepokúsili. Ministerstvo obrany informovalo o „vážnych bojoch“ počas noci aj v Andreevke, 6 kilometrov západne od Slavjanska. Zrážky počas noci na východe Ukrajiny si údajne vyžiadali aj niekoľko obetí a zranených, ich počet však doteraz nie je potvrdený.

Na žiadosť Ruska sa v piatok konalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o kríze na Ukrajine, ktoré však opäť skončilo bez výsledku.

Prepustili pozorovateľov OBSE

Proruskí separatisti na Ukrajine prepustili pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržiavali vo východnom meste Slovjansk. „Všetci dvanásti na mojom zozname sú na slobode,“ citujú ruské médiá vyjadrenie mimoriadneho vyslanca ruského prezidenta Vladimira Lukina.

Prepustenie tímu potvrdil aj vodca proruských ozbrojencov v Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov. Podľa jeho slov si nestanovil žiadne podmienky ich prepustenia. „Ako som im sľúbil, včera sme oslávili moje narodeniny a oni odišli. Ako som povedal, boli mojimi hosťami,“ uviedol Ponomarjov a dodal, že na slobode je dvanásť Európanov vrátane piatich Ukrajincov, ktorí ich sprevádzali.

O vyslanie neozbrojených pozorovateľov na východ krajiny požiadala ukrajinská vláda. Osem z nich zadržali 25. apríla separatisti. Občana Švédska, ktorý má cukrovku, už prepustili, no pozorovatelia z Nemecka, Česka, Dánska a Poľska zostávali až doteraz v zajatí. Pre podozrenie zo špionáže ich zadržiavali v obsadenom sídle ukrajinskej tajnej služby v Slavjansku.

Na východe Ukrajiny zúri násilie, nočné boje priniesli obete
Foto: SITA/AP

Lavrov trvá na plnení ženevskej deklarácie

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a švajčiarsky prezident Didier Burkhalter sa zhodli na „potrebe úplného plnenia ženevskej deklarácie“ o deeskalácii napätia na Ukrajine. V sobotu to uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. To nasledovalo po telefonickom rozhovore medzi Lavrovom a Burkhalterom, ktorý je zároveň predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Obaja politici diskutovali o situácii na Ukrajine a predovšetkým „vyčíňaní radikálov“ v Odese, uvádza stanovisko, ktoré Moskva zverejnila krátko po prepustení pozorovateľov OBSE.

Lavrov telefonoval v sobotu aj so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym, ktorého vyzval, aby USA využili svoj vplyv na zastavenie vojenskej operácie na východe krajiny. Dohodli sa tiež, že OBSE by mala mať na riešenie krízy na Ukrajine väčší vplyv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij PeskovSergej LavrovViktor Janukovyč
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe