Vstup Ukrajiny do Únie bude dlhý proces, komentoval Šefčovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Ukrajina nasadí proti proruským aktivistom na východe krajiny armádu. Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – Ukrajine treba podľa eurokomisára Maroša Šefčoviča európsku perspektívu a treba jej maximálne pomáhať.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, prípadné členstvo Ukrajiny v únii bude mimoriadne dlhý proces. „Je to proces, ktorý bude na dosť dlhú trať,“ povedal s tým, že každá európska krajina má nárok požiadať o vstup do EÚ.

„Postupne prekonávame únavu z rozšírenia, ktorá nastala po vstupe našej desiatky a potom dvojky, čiže dvanástky do EÚ. Jeden zo záverov bol, že prístupový proces sa musí skvalitniť, musí sa sprísniť a to ako prvé zažilo Chorvátsko,“ upozornil Šefčovič.

Lekcia z Chorvátska je podľa slovenského eurokomisára tá, že odteraz s každou krajinou, s ktorou sa rokuje o pristúpení, musí začať kapitolami spravodlivosť, vnútro, súdnictvo, korupcia atď. „Každá krajina, ktorá vstupovala do Únie, mala s týmito kapitolami problém,“ uviedol. Podľa neho podmienky na vstup do Únie sú veľmi náročné a počas posledných rokov, ako pristupovali nové členské krajiny, sa dramaticky sprísnili.

Nová vláda v Kyjeve v marci podpísala s Bruselom hlavné prvky dlho odkladanej asociačnej dohody, ktorej odmietnutie bolo jedným z dôvodom vypuknutia násilných protestov proti vtedajšiemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

EÚ a Ukrajina sa v dohode zaväzujú k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Podstatnejšie časti týkajúce sa voľného obchodu sa podpíšu až po nových prezidentských voľbách, ktoré budú na Ukrajine v máji.

Obrazom: Na východe Ukrajiny zúri násilie, nočné boje priniesli obete

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš Šefčovič