Ukrajinci sú fašisti, píše v správe o porušovaní práv Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine sú ruskí tajní aj vojaci, USA majú fotografie
Pro-ruský aktivista drží ruskú vlajku. Foto: SITA/AP

MOSKVA 6. mája (WEBNOVINY) – Ruská vláda v pondelok zverejnila 80-stranovú správu, v ktorej podrobne opisuje „rozšírené a hrubé porušovanie ľudských práv“ na Ukrajine počas uplynulých šiestich mesiacov. Zodpovednosť za uvádzaný stav pritom pripisuje novému vedeniu v Kyjeve a jeho západným spojencom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskva týmto spôsobom vracia úder v informačnej vojne, v ktorej označuje svojich protivníkov na Ukrajine za fašistov a spôsob ich nástupu k moci za puč proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi podporovanému Kremľom. Ukrajinskí a západní predstavitelia medzitým pokračujú v obviňovaní Ruska z vyvolávania nepokojov na území susednej krajiny v snahe rozšíriť svoj vplyv po marcovom anektovaní Krymu.

Takzvanú Bielu knihu Rusko zverejnilo na internete

Správu pod názvom Biela kniha porušení ľudských práv a zásady zvrchovanosti práva na Ukrajine ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo na svojich internetových stránkach v ruštine i angličtine a predložilo ju taktiež prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého hovorca označil za cieľ iniciatívy pritiahnuť pozornosť „medzinárodných právnych orgánov“.

Dokument opisuje rôzne udalosti siahajúce od zničenia sochy Lenina po vniknutia do verejných budov, fyzické útoky na Židov a usmrtenie 77 ľudí v Kyjeve počas niekoľkých dní predchádzajúcich Janukovyčovmu úteku do Ruska 22. februára.

Autori v mnohých prípadoch neuvádzajú konkrétny zdroj, ministerstvo však na internete uvádza, že vychádza z „informácií od ruských, ukrajinských a západných mediálnych zdrojov, vyhlásení predstaviteľov terajších orgánov v Kyjeve a ich podporovateľov, výpovedí očitých svedkov a priamych pozorovaní a rozhovorov s ruskými nekomerčnými organizáciami“.

Za paľbou na demonštrantov stoja odporcovia Janukovyča

Čo sa týka smrtiacej paľby počas nepokojov v Kyjeve správa vyslovuje podozrenie, že za ňou stoja odporcovia dnes už bývalého prezidenta, zatiaľ čo nová ukrajinská vláda so západnými spojencami pripisujú zodpovednosť policajným ostreľovačom.

V časti venovanej cudziemu „zasahovaniu“ do diania na Ukrajine spomína prítomnosť západných predstaviteľov medzi účastníkmi protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Zábery poukazujúce na účasť podporovateľov nacizmu majú podporovať záver, že februárový prevrat v Kyjeve bol dielom „extrémistov z radov ultranacionalistických a neonacistických síl“, ktorým Západ poskytoval „aktívnu“ podporu.

Obrazom: Na Ukrajine zúri násilie, boje v Odese priniesli desiatky mŕtvych

„Prejavy extrémizmu, ultranacionalizmu a neonacistických nálad, náboženskej neznášanlivosti, xenofóbie, neskrývaného vydierania, vyhrážok… represie, fyzického násilia a niekedy prostého zločineckého bezprávia sa stali na Ukrajine bežnou vecou,“ tvrdí ruský rezort diplomacie.

Účelom zverejnenia správy môže byť podpora postojov ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktoré v utorok odprezentuje na stretnutí s rezortnými partnermi z členských krajín Rady Európy vo Viedni. Ministerstvo vyhlasuje, že na organizáciu budú vyvíjať nátlak, aby na Ukrajine pomohla presadiť reformy, ktoré považuje za potrebné pre uvoľnenie napätia. Moskva naďalej popiera podozrenia, že na východe Ukrajiny nasadzuje svoje sily, a ubezpečuje, že sústredenie vojska pozdĺž hranice nie je prípravou na inváziu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať