Rusko chce podľa Williama Haguea narušiť voľby na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 6. mája (WEBNOVINY) – Britský minister zahraničných vecí William Hague v utorok zopakoval názor, že Rusko podnecuje k nepokojom na východe Ukrajiny, čím podľa neho sleduje narušenie prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája.

Vyjadril sa tak počas prebiehajúceho zasadnutia Rady Európy vo Viedni, kde náprotivkov z ostatných členských krajín vyzval na spoločnú podporu hlasovania na Ukrajine. Účastníkmi stretnutia sú pritom aj šéfovia diplomacií Ukrajiny a Ruska.

Prioritou pre Ukrajinu sú teraz prezidentské voľby

Ukrajina je pripravená pristúpiť na nové kolo rokovaní v Ženeve s cieľom deeskalovať politickú krízu s Ruskom za predpokladu, že Moskva podporí prezidentské voľby 25. mája. V utorok to povedal ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja.

Obrazom: Situácia na Ukrajine je neustále monitorovaná

„Pokiaľ sa Rusko zaviaže podporiť tieto voľby a eliminovať hrozby a svoju podporu extrémistickým elementom na Ukrajine, sme pripravení zúčastniť sa na takomto kole rokovaní,“ povedal minister na tlačovej konferencii vo Viedni po zasadnutí šéfov diplomacií Rady Európy.

Deščycja tiež povedal, že jeho vláda by podporila nové kolo ženevských rokovaní, ak by sa všetky strany dohodli na implementácii dokumentu, ktorý by tam schválili. „Prioritou pre Ukrajinu sú však teraz prezidentské voľby,“ zdôraznil.

Na rokovaní o Ukrajine by mali byť prítomní aj povstalci

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok povedal, že konanie nového kola medzinárodných rokovaní v Ženeve o uvoľnení napätia na Ukrajine by bolo len „chodením v kruhu“. Hoci nie je v zásade proti, pokrok považuje za možný len v prípade, ak by do dialógu boli zapojení aj zástupcovia rusky hovoriacich povstaleckých regiónov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Predchádzajúce stretnutie sa konalo 17. apríla za účasti predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, EÚ a USA v Ženeve. Vyzvalo na odzbrojenie ilegálnych vojenských zoskupení na Ukrajine, opustenie okupovaných budov a amnestiu pre protivládnych demonštrantov.

Lavrov tiež dodal, že považuje za „nezvyčajné“ uskutočnenie prezidentských volieb na Ukrajine, zatiaľ čo vláda nasadzuje armádu proti niektorým vlastným ľuďom. Vyjadril sa tak vo Viedni po zasadnutí šéfov diplomacií Rady Európy. Prezidentské voľby na Ukrajine sú naplánované na 25. mája.

Hlavnou témou by mala byť kríza na Ukrajine

Hague pred novinármi povedal, že Rusko „je zjavne odhodlané zabrániť týmto voľbám alebo ich narušiť“, zatiaľ čo ministri by mali na zasadnutí vyjadriť „pevnú podporu“ ich uskutočneniu bez cudzích zásahov. Dodal, že štáty podporujúce Kyjev sú naďalej pripravené hľadať možnosti, ako znížiť napätie na Ukrajine diplomatickou cestou, čo by si však vyžadovalo „silnejšie zasadzovanie sa Ruska“.

Očakáva sa, že hlavnou témou utorňajších rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov Rady Európy vo Viedni bude práve kríza na Ukrajine, kde v posledných dňoch vypukli boje medzi armádou a ozbrojenými proruskými separatistami. Ešte v pondelok tam pricestoval aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý sa plánuje zúčastniť aj na rokovaní RE.

Na stretnutí nebude chýbať ani šéf slovenskej diplomacie

Podľa rakúskej verejnoprávnej stanice ORF nie je vylúčené ani bilaterálne stretnutie ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrija Deščycju s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Okrem neho prišiel na schôdzku 30 ministrov zahraničia zo 47 členských krajín vrátane Slováka Miroslava Lajčáka.

Rada Európy oslavuje tohto roku 65. výročie založenia. Zakladajúca zmluva bola podpísaná 5. mája 1949. RE založili predstavitelia 10 európskych štátov (Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Británia, Írsko, Taliansko, Dánsko, Nórsko a Švédsko) v Londýne.

Lavrov a Steinmeier sa dohodli na potrebe dialógu

Ruský minister Sergej Lavrov a jeho nemecký kolega Frank-Walter Steinmeier sa v utorok dohodli na potrebe podpory dialógu za účelom vyriešenia krízy na Ukrajine. Lavrov a Steinmeier sa stretli na okraji rokovania šéfov diplomacií Rady Európy vo Viedni.

Obaja zdôraznili, že je potrebné „pokračovať v spoločnom úsilí Ruska, Spojených štátov, Európskej únie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a podporiť tak začiatok celoukrajinského dialógu v záujme vyriešenia všetkých existujúcich problémov,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Podľa Steinmeiera sa situácia na Ukrajine blíži k rozpútaniu vojny, čo dokazujú zábery z minulotýždňových udalostí v Odese, kde pri nepokojoch medzi podporovateľmi a odporcami Kyjeva zahynuli desiatky ľudí. „Krvavé zábery z Odesy nám ukázali, že od vojenskej konfrontácie nás delí už iba niekoľko krokov,“ povedal Steinmeier. Podľa jeho slov konflikt na Ukrajine nabral intenzitu, ktorú „by sme len prednedávnom nepovažovali za možnú“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Frank-Walter SteinmeierSergej LavrovWilliam Hague
Firmy a inštitúcie Rada Európy