O eurovoľby nie je záujem, hlasovať chce tretina voličov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: SITA/AP

BRUSEL 8. mája (WEBNOVINY) – Viac ako 60 percent Európanov nemá záujem o účasť na májových voľbách do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z aprílového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok, teda tri týždne pred konaním hlasovania vo všetkých 28 krajinách únie.

Podľa prieskumu vykonaného v dvanástich krajinách únie na vzorke takmer 9-tisíc ľudí nemajú obyvatelia krajín bloku o voľby záujem. Vôľu prísť k voľbám totiž vyjadrilo iba 35 percent opýtaných. Zvyšných viac ako 60 percent hlasovať prísť neplánuje.

Prieskum tak odráža dlhotrvajúci nezáujem Európanov o voľby do zákonodarného zboru únie ako jediného priamo voleného orgánu únie. V posledných voľbách v roku 2009 prišlo europoslancov voliť iba 43 percent oprávnených voličov.

Májové voľby do EP rozhodnú o novom zložení upraveného 751-členného pléna, ktorého členovia sa zaraďujú do frakcií. Očakáva sa nízka účasť a nárast počtu zástupcov euroskeptických a radikálnych hnutí, predovšetkým v západoeurópskych krajinách nespokojných so súčasným fungovaním bloku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia