Oklahoma po nevydarenej poprave dočasne stopla tresty smrti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poprava, trest smrti
Foto: SITA/AP

OKLAHOMA 9. mája (WEBNOVINY) – Súd v americkej Oklahome na šesť mesiacov pozastavil vykonávanie trestu smrti potom, čo sa minulý týždeň nevydarila poprava smrtiacou injekciou. Generálny prokurátor štátu Scott Pruitt rozhodnutie súdu vo štvrtok odsúhlasil. Oznámil, že v Oklahome sa nebudú vykonávať žiadne popravy až do vyšetrenia celého incidentu, čo by malo trvať najmenej osem týždňov.

Claytona Locketta usvedčeného z vraždy 19-ročnej ženy, popravili minulý týždeň v utorok doteraz nevyskúšanou zmesou smrtiacich látok. Problém nastal už pri zavádzaní látky do tela odsúdeného, ktorý dostal záchvat. Popravu síce prerušili, no Lockett o niekoľko desiatok minút neskôr zomrel na následky ťažkého srdcového infarktu.

Po Lockettovi mal byť popravený aj ďalší odsúdenec Charles Warner, jeho popravu však odložili najskôr do 15. mája, no teraz až do vyšetrenia prípadu. Lockettov prípad mnohí vnímajú ako prelomový v debate o treste smrti, ktorá v USA prebieha v posledných mesiacoch čoraz intenzívnejšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať