Na Ukrajine zahynulo najviac povstalcov od začiatku bojov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nepokoje na Ukrajine naberajú na sile
Situácia na Ukrajine je neustále monitorovaná. Konflikty medzi proruskými a proukrajinskými separatistami naberajú na sile. Proruskí separatisti stále okupujú vládne budovy na východe Ukrajiny. Foto: SITA/AP

KYJEV 9. mája (WEBNOVINY) – V ukrajinskom Mariupole sa v piatok odohrali ozbrojené strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami, pri ktorých zahynulo asi 20 rebelov. Informoval o tom ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa jeho slov sa pokus „teroristov“ vtrhnúť do policajnej centrály zmenil na ostrú prestrelku s armádou, národnou gardou a bezpečnostnými silami vo vnútri budovy. Niektorí separatisti následne utiekli a hľadali útočisko v meste. Ak sa počet obetí potvrdí, pôjde o najviac mŕtvych na strane povstalcov od začiatku bojov.

Obrazom: Nepokoje na Ukrajine naberajú na sile

„Teroristická skupina asi 60 mužov vybavených automatickými zbraňami napadla policajnú centrálu. Asi 20 teroristov sme zlikvidovali a štyroch zajali,“ uviedol Avakov na svojej stránke na Facebooku.

Ako dodal, pre „tých, ktorí prichádzajú so zbraňami, strieľajú a berú rukojemníkov, mučia ich, okrádajú ľudí a skrývajú sa za rôznymi sloganmi, pre tých má ukrajinský štát len jednu odpoveď – úplné zničenie“.

Mariupoľ s asi pol miliónom obyvateľov leží na juhovýchode Ukrajiny blízko hranice s Ruskom. Proruskí separatisti tu už v apríli obsadili radnicu, ktorú celé týždne okupovali.

Ukrajinské sily do dôležitého prístavného a priemyselného mesta teraz dopravili viacero obrnených vozidiel. Donecká oblasť spolu s Luhanskou neuznali novú vládu v Kyjeve a v nedeľu plánujú uskutočniť referendum o nezávislosti.

Rusko vyzýva na dialóg sprostredkovaný OBSE

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas piatkového telefonátu s americkým náprotivkom Johnom Kerrym vyzval na urgentný dialóg medzi ukrajinskou vládou a nepokojnými oblasťami na východe a juhu krajiny, ktorý by mala sprostredkovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Šéf ruskej zahraničnej politiky tiež požiadal Washington, aby pomohol ukončiť vojenské operácie proti separatistom na Ukrajine.

Sergej Lavrov vyjadril nádej, že… Washington v úzkej spolupráci s Kyjevom docieli ukončenie vojenských zásahov na juhovýchode (Ukrajiny), oslobodenie politických väzňov a amnestiu pre demonštrantov,“ uviedol jeho rezort vo vyhlásení. Minister deň predtým telefonoval v rovnakej veci s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom, na čo vyjadrila Moskva „hlboké obavy“ z reakcie Kyjeva, ktorý podľa nej „spochybnil vyhliadky úsilia OBSE o začatie inkluzívneho celoštátneho dialógu“.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu rokoval o Ukrajine s predsedom OBSE Didierom Burkhalterom, pričom vyjadril pripravenosť „hľadať východiská z krízy“. Následne vyzval proruských separatistov na Ukrajine, aby v záujme nadviazania dialógu s Kyjevom odložili referendá o nezávislosti naplánované na nedeľu, čo však ich vodcovia odmietli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej LavrovVladimir Putin