Brusel a Washington odsúdili Putinovu návštevu na Kryme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruský prezident Putin navštívil Krym
Ruský Prezident Vladimir Putin navštívil Krym prvýkrát od marcovej anexie. Foto: SITA/AP

BRUSEL/WASHINGTON 10. mája (WEBNOVINY) – Európska únia i Spojené štáty v piatok skritizovali účasť ruského prezidenta Vladimira Putina na vojenskej prehliadke v Sevastopoli na Kryme, ktorý navštívil prvýkrát od marcovej anexie.

Hovorkyňa vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej vyjadrila „poľutovanie“ nad skutočnosťou, že ruský líder pricestoval na polostrov pri príležitosti osláv porážky nacistov v druhej svetovej vojne, keďže ide o „dôležitý deň v našich spoločných dejinách, keď vzdávame poctu nesmiernym obetiam a venujeme spomienku miliónom padlých v druhej svetovej vojne“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa vyhlásenia Maje Kocjančičovej takýto sviatok preto „nemal byť nástrojom na zviditeľňovanie nezákonnej anexie Krymu“. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová označila Putinovu cestu za „provokatívnu a zbytočnú“ a zopakovala, že Krym z pohľadu Washingtonu naďalej „patrí Ukrajine“.

Obrazom: Ruský prezident Putin navštívil Krym

Putin pricestoval na Krym niekoľko hodín po tom, ako si pripomenul Deň víťazstva nad fašizmom na vojenskej prehliadke v Moskve. Ukrajinský rezort zahraničia návštevu odsúdil ako „provokáciu“ a dôkaz toho, že Rusko „sa vedome usiluje o ďalšie stupňovanie napätia“ vo vzájomných vzťahoch. Putin vystúpil na Kryme s viacerými prejavmi, pričom vyzval na rešpektovanie práv Rusov.

Ku všetkým krajinám a všetkým národom pristupujeme s úctou. Rešpektujeme ich zákonné práva a záujmy. No žiadame, aby každý rovnako pristupoval k našim zákonným záujmom vrátane obnovenia historickej spravodlivosti a práva na sebaurčenie,“ povedal ruský prezident pred účastníkmi sviatočného koncertu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin