Orbán určil priority, chce autonómiu pre Maďarov v Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orbán
Staronový maďarský premiér Viktor Orbán po svojej sobotňajšej inaugurácii pomenoval priority svojej novej vlády. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 11. mája (WEBNOVINY) – Staronový maďarský premiér Viktor Orbán po svojej sobotňajšej inaugurácii pomenoval priority svojej novej vlády a medzi ne zahrnul aj zaistenie autonómie pre maďarské menšiny žijúce v krajinách strednej Európy.

Poukázal pritom aj na práva približne 200-tisíc etnických Maďarov žijúcich na Ukrajine. Podľa jeho slov musia krajiny EÚ i samotná únia rešpektovať Maďarsko. Kontroverzný maďarský líder zároveň potvrdil, že jeho vláda bude pokračovať v politike predchádzajúceho kabinetu založenej na „otvorenom dialógu a odvážnom zmýšľaní“ vo veci európskych záležitostí. Dodal zároveň, že vládna politika „otvorenosti k východu“ bude pokračovať a cieľom Budapešti je aj zvýšenie ekonomického vplyvu v Karpatskej kotline.

Maďari žijúci v Karpatskej kotline sú oprávnení mať dvojaké občianstvo a taktiež autonómiu,“ povedal Orbán, podľa ktorého síce je jeho krajina členom rôznych organizácií, no nie ich rukojemníkom. „Chceme, aby Európa rešpektovala vlastné korene, držala sa kresťanstva a taktiež rešpektovala individuálne národy,“ dodal staronový maďarský premiér, ktorého pravicovo-populistická strana Fidesz a koaliční kresťanskí demokrati jednoznačne vyhrali aprílové parlamentné voľby a opätovne získali ústavnú väčšinu v parlamente.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán